Kαθηγητής Κλινικής Ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ, εξηγεί στο newsit.gr τι πρέπει να κάνουν όσοι ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα του κορονοϊού....
Kαθηγητής Κλινικής Ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ, εξηγεί στο newsit.gr τι πρέπει να κάνουν όσοι ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα του κορονοϊού. Η απόσταση και το χρονικό διάστημα που κάνει κάποιον ευάλωτο στον κορονοϊό.
Ο κορονοϊός έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του πλέον στην χώρα μας με τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μια 38χρονη γυναίκα και τον 10χρονο γιο της από την Θεσσαλονίκη και μια 40χρονη υπάλληλο τράπεζας στην Αθήνα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή πριν διαγνωσθούν με μέλη του οικογενειακού αλλά και του εργασιακού και σχολικού περιβάλοντός τους.
Για τον λόγο αυτό, όσα παιδιά και όσοι ενήλικοι βρέθηκαν σε απόσταση κάτω από δυο μέτρα και πάνω από δεκαπέντε λεπτά σε κλειστό χώρο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, καλούνται στην περίπτωση που εμφανίσουν κάποια από τα συμπτώματα του, να προβούν άμεσα σε εργαστηριακές εξετάσεις.
Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ, από εδώ και στο εξής το στοίχημα είναι τα κρούσματα να ταυτοποιούνται γρήγορα, να απομονώνονται ώστε να μην διασπείρονται στον γενικό πληθυσμό.
«Είναι αναμενόμενο να έχουμε μια σχετική αύξηση των κρουσμάτων ελπίζοντας πάντα ότι αυτά θα είναι σποραδικά, ελεγχόμενα και γρήγορα απομονωμένα», λέει χαρακτηριστικά.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς των συμμαθητών του 10χρονου με κορονοϊό
Σχετικά με τον 10χρονο με κορονοϊό στην Θεσσαλονίκη εξηγεί: «Αν οι συμμαθητές του εμφανίσουν συμπτώματα μετά την επαφή που είχαν μαζί του θα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν στο γιατρό τους ή στον εθνικό οργανισμό υγείας, να το αναφέρουν και θα πάρουν την αντίστοιχη οδηγία, η οποία θα είναι ένας εργαστηριακός έλεγχος. Όταν μιλάμε για επαφή αυτή θεωρείται η απόσταση κάτω από δυο μέτρα και για περισσότερο από 15 λεπτά σε κλειστό χώρο. Οι μαθητές στο λεωφορείο που τους πήγε εκδρομή πληρούν την προϋπόθεση αυτή, όπως και όσοι μετέφεραν με κάποιο μέσο τα υπόλοιπα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Βέβαια όλα αυτά εφόσον κάποιος εμφανίσει συμπτώματα τα οποία είναι πυρετός, βήχας, πονόλαιμος και πόνοι στο μυοσκελετικό».
Σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ σε αυτή την χρονική στιγμή συνιστάται ψυχραιμία και ευλαβική ακολουθία του πρωτοκόλλου υγιεινής.
Και εξηγεί: «Ψυχραιμία, κανόνες ατομικής υγιεινής ιδιαίτερη επιμονή σε αυτό γιατί είναι κρίσιμο. Δεν πρέπει να έχουμε μαζικά κρούσματα ταυτόχρονα γιατί θα επιβαρυνθεί γρήγορα το σύστημα υγείας και αυτό δεν είναι καλό. Αυτός είναι στόχος κάθε χώρας. Ακόμα και οι Ιταλοί που έχουν πιο προηγμένο σύστημα υγείας δεν τα κατάφεραν καλά», αναφέρει.
Και προσθέτει: «Ότι αργήσαμε λίγο χρονικά αυτό ήταν καλό για την χώρα γιατί είχε χρόνο να ετοιμαστεί γιατί η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει πάρα πολλές κινήσεις. Δεν είμαστε απροετοίμαστοι, αλλά δεν είναι και κάτι που ελέγχεται εύκολα».
ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης