Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που συνελήφθη το 1999 στην Κένυα, θεωρεί ότι αποφασίστηκε η εξουδετέρωσή του επιδή ανρήθηκε να σ...
Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που συνελήφθη το 1999 στην Κένυα, θεωρεί ότι αποφασίστηκε η εξουδετέρωσή του επιδή ανρήθηκε να συμμορφωθεί με την πολιτική των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή.
Οι πτυχές της σκευωρίας με βάση την οποία ο Οτζαλάν συνελήφθη και εγκλείστηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, στο Ιμραλί, είναι και πάλι στο προσκήνιο.
Στην υπεράσπισή του αλλά και σεμεταγενέστερες δηλώσεις του σχετικά με τη σύλληψή του, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
Ο Οτζαλάν επισημαίνει ότι η συνάντηση του Μπιλ Κλίντον με τον Χαφέζ Άσαντ, το 1994, σηματοδότησε την έναρξη της σκευωρίας για την εξουδετέρωσή του:
«Ο Άσαντ έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία που είχα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό αποφάσισε να σπρώξει προς το μέλλον το δικό μου θέμα. Δεν ζήτησε ούτε την παροδική έξοδο μου από τη Συρία. Ήθελε να χρησιμοποιήσει την παρουσία μου στη Συρία ως ένα μοχλό εξισορρόπησης απέναντι στην Τουρκία μέχρι το τέλος. Εγώ από την πλευρά μου, άσκησα πίεση στη Συρία να τηρήσει στρατηγική στάση στο θέμα. Όμως δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις μου. Αν ήμουν στο Ιράν, ίσως να μπορούσε να αναπτυχθεί μια στρατηγική σχέση.
Στο θέμα αυτό δεν μπορούσα να εμπιστευθώ το Ιράν, δίσταζα λόγω της παραδοσιακής του στάσης. Ο Κλίντον και οι Κούρδοι ηγέτες του Ιράκ με τους οποίους είχε σχέση, δεν έβλεπαν με καλό μάτι την παρουσία μου στη Δαμασκό. Δεν εξυπηρετου΄σε τους δικούς τους στρατηγικούς στόχους. Κι αυτό γιατί το Κουρδιστάν και οι Κούρδοι με την πάροδο του χρόνου έβγαιναν από τον έλεγχό τους. Και το Ισραήλ ήταν ενοχλημένο. Η πορεία των πραγμάτων στο Κουρδιστάν και η απώλεια του ελέγχου των Κούρδων, ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να αποδεχτούν. Ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Κουρδιστάν και να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για το Ιράκ. Πίεζαν να φύγω και να δώσω τέλος στη γραμμή της απελευθέρωσης και της υπεράσπισης της Κουρδικής ταυτότητας.”
Όσον αφορά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη Μόσχα, είπε ότι αντιμετώπισε την προδοσία:
“Πετύχαμε να μεταβούμε στη Ρωσία που τότε αντιμετώπιζε ένα οικονομικό χάος, με τη βοήθεια του προέδρου του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι. Όμως τη φορά αυτή είδαμε μπροστά μας τον διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Ρωσίας. Μας είπε ότι δεν μπορούσαμε να μείνουμε στη Ρωσία κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έμεινα εκεί υποτίθεται μυστικά 33 ημέρες. Αυτοί οι οποίοι ήταν δίπλα μου και ενδιαφερόταν για μένα, ήταν πολιτικοί εβραίοι το θρήσκευμα. Πίστευα ότι ήταν έντιμοι απέναντί μου. Ήθελαν πράγματι να με κρύψουν. Όμως δεν θεωρούσα σωστή αυτή την τακτική. Εκείνο το διάστημα είχαν επισκεφθεί τη Ρωσία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαντλίν Όλμπραϊτ. Ο Γεβγκένι Πριμακόφ ήταν πρωθυπουργός της Ρωσίας. Και οι τρεις ήταν εβραϊκής καταγωγής. Επίσης ήταν στο προσκήνιο και ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Τελικά συμφώνησαν να με διώξουν από τη Ρωσία, αφού υπογράφηκε η συμφωνία για τον αγωγό Blue Stream, ένα έργο δισεκατομμυρίων δολαρίων και η παραχώρηση πίστωσης στην Ρωσία 10 δις δολαρίων από το ΔΝΤ.