Οι φήμες για μία νέα πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στο (ΑΚΡ) στην Τουρκία, αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πολιτικού χάους στην χώρ...
Οι φήμες για μία νέα πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στο (ΑΚΡ) στην Τουρκία, αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πολιτικού χάους στην χώρα και στην αναζωπύρωση της κυριαρχίας του στρατού στην πολιτική, γράφει ο Τούρκος συνταγματολόγος Abdülkadir Selvi.
Τα σχόλια του Selvi ήρθαν μετά από μια εβδομάδα έντονης δημοσιότητας του θέματος, την οποία ξεκίνησε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak και του επικεφαλής της, Yusuf Kaplan, ο οποίος ανταποκρίθηκε στα σχόλια του πρώην αρχηγού του στρατού İlker Başbuğ, ο οποίος κατηγόρησε το AKP ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης FETÖ, το ακρωνύμιο της οργάνωσης των οπαδών του Fethullah Gülen.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν να συλλάβουν τους λεγόμενους ευρασιανιστές στον τουρκικό στρατό, στοχοποιώντας όλους τους πρώην στρατηγούς που απέρριπταν τους δεσμούς τους με τον Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι είχε ενορχηστρώσει πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 ", δήλωσε η Selvi.
“Ο Μπασμπούγ αντιτίθεται στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όχι στην οργάνωση FETÖ”, δήλωσε ο Σελβί.
Επίσης και στο παρελθόν προέκυψαν φήμες για πιθανά πραξικοπήματα, όπως τον Απρίλιο του 2014, πριν από το δημοψήφισμα σχετικά με το σχέδιο Ανάν για την επίλυση των ελληνοτουρκικών εντάσεων στην Κύπρο, ανέφερε ο Σελβί.
“Οι εντάσεις στη Μεσόγειο βρίσκονται σήμερα σε υψηλό σημείο, λόγω του σχεδίου εξερεύνησης υδρογονανθράκων από την Τουρκία, στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και των ναυτικών συμφωνιών που πραγματοποίησε η χώρα με τη Λιβύη το Νοέμβριο, η οποία αγνοεί τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει την ολόπλευρη στήριξη τους στην Ελλάδα υπό μορφή της νέας αμυντικής συμφωνίας και την ανακοίνωση των σχεδίων άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο”, κατέληξε ο ίδιος.
Ο φόβος επανάληψης της προσπάθειας πραξικοπήματος αποτέλεσε μείζονα παράγοντα για την απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει πιθανότατα τους S-400, διότι ελέγχει μόνο την ιεραρχία του στρατού και τα υψηλά κλιμάκια της.
Δεν γνωρίζουμε τι επικρατεί στους χαμηλότερους βαθμούς και ένα επιτυχημένο πραξικόπημα βασίζεται πάντα στους χαμηλόβαθμους.
Για αυτό πιθανόν, ο Ερντογάν άνοιξε μέτωπο στην Ιντλίμπ, θέλοντας να κρατήσει το στρατό (τον οποίο δεν ελέγχει) απασχολημένο.