Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το 2017. Είν...
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το 2017. Είναι μια ευκαιρία για να αναδεικνύεται η σημασία αλλά και η αξία της ελληνικής γλώσσας, ως μορφωτικό εργαλείο και αλλά και εργαλείο επικοινωνίας.
«Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις αρχαιότερες γλώσσες η οποία ομιλείτε ακόμα», ενώ σίγουρα όπως μας έχει πει ο κύριος Ταλιαδώρος είναι προσαρμοζόμενη και ακολουθά τις ιστορικές διαδρομές δηλαδή, από την αρχαία ελληνική φτάσαμε στη νέα κοινή ελληνική.
«Στην Κύπρο ιδιαίτερα, όσο και στον ελληνισμό ευρύτερα υπάρχει ένα γνωστικό πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με την επάρκεια των μαθητών αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας να χρησιμοποιούν με ακρίβεια και με σωστό τρόπο την ελληνική γλώσσα».
Κακοποίηση ελληνικής γλώσσας και η χρήση Greeklish
Όπως τονίζει ο κ. Ταλιαδώρος, η «κακοποίηση» της ελληνικής γλώσσας είναι η γραφή της, λόγω της χρήσης των greeklish»..
Η χρήση των greeklish, όπως είναι φανερό, χρησιμοποιείται πλέον από όλους και κυρίως από τους νέους όχι μόνο στην γραφή αλλά και στον καθημερινό προφορικό μας λόγο. Αυτό όπως μας αναφέρει ο κύριος Ταλιαδώρος είναι ένας τεράστιος κίνδυνος.
Σύμφωνα με τον κύριο Ταλιαδώρο, ένα μέτρο που έχει ληφθεί, έτσι ώστε να μην χαθεί η ελληνική γλώσσα είναι επαναφορά ή και αύξηση κάποιων ωρών της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, όμως δεν θα λυθεί οριστικό το πρόβλημα.
Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γλώσσα
"Υπάρχει και πρόβλημα και με τους ίδιους του εκπαιδευτικούς". Δηλαδή, όπως έχει αναφέρει στην Offsite ο κύριος Ταλιαδώρος, υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες σε γραπτό και προφορικό λόγο.
"Άρα από πρότυπα προς μίμηση, γίνονται πρότυπα προς αποφυγή. Επίσης το φαινόμενο αυτό φαίνεται και από τα γραπτά των παιδιών".
Επίσης, ο κύριος Ταλιαδώρος ανέφερε πως στην ελληνική γλώσσα πολλές φορές ο προφορικός λόγος δεν ταυτίζεται με τον γραπτό λόγο καθώς αυτός είναι πιο γρήγορος πιο συνοπτικός, που εάν το μεταφέρεις σε γραπτό λόγο μπορεί να μην γίνεις κατανοητός.
Το άλλο που έχει οδηγήσει στην άγνοια του πλούτου της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού λεξιλογίου, κυρίως στην Κύπρο, όπως είπε ο κύριος Ταλιαδώρος, είναι πως τα παιδιά και η κοινωνία ευρύτερα αποφεύγουν να διαβάζουν λογοτεχνία
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί ένα κίνητρο να πείσεις τον μαθητή και όχι μόνο γιατί να διαβάζει λογοτεχνία. Όπως μας εξήγησε ο κύριος Ταλιαδώρος η λογοτεχνία, όχι μόνο θα σε βοηθήσει να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιο σου αλλά σε βοηθά να βελτιώσεις τον τρόπο διατύπωσης των σκέψεων σου. «Η καθιέρωση αυτής της ημέρας είναι δήγμα της εκτίμησης που πρέπει να δείχνουμε στην ελληνική γλώσσα, της οποίας οι λέξεις της κοσμούν και χρησιμοποιούνται από άλλες γλώσσες».
Ταυτόχρονα, υπάρχει και αγωνία για το επίπεδο της γνώσης που έχουν οι μαθητές όσον αφορά την εκπαίδευση, ανέφερε ο κύριος Ταλιαδώρος.
Για αυτό, καλό θα ήταν να ενταχθεί και στο σύστημα της παιδείας δηλαδή να γίνεται μια περαιτέρω αναφορά στην ελληνική γλώσσα σε όλα τα σχολεία.
Δουλειά των φιλολόγων είναι να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και μετέπειτα η διδασκαλία και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας πρέπει να γίνονται από όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως ειδικότητας, όπως μας έχει αναφέρει ο κύριος Ταλιαδώρος.