Δικαιούσαι να χρησιμοποιείς ανήθικα μέσα για να ξεμπροστιάζεις έναν ανήθικο πολιτικό; «Ασφαλώς όχι», απάντησε το σύνολο του πολιτικού κόσμο...
Δικαιούσαι να χρησιμοποιείς ανήθικα μέσα για να ξεμπροστιάζεις έναν ανήθικο πολιτικό; «Ασφαλώς όχι», απάντησε το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας (πλην της σιγής ασυρμάτου -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- της Ακρας Δεξιάς), με αφορμή το ροζ σκάνδαλο που έθεσε εκτός μάχης από τη διεκδίκηση της δημαρχίας του Παρισιού ένα από τα κορυφαία εξαπτέρυγα του Εμανουέλ Μακρόν, τον 42χρονο πρώην υφυπουργό Οικονομικών και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μπενζαμέν Γκριβό.
Παντρεμένος με την ποινικολόγο Ζουλιά Μινκοβσκί και πατέρας τριών παιδιών 7, 5 ετών και 9 μηνών, ο Γκριβό ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι εγκαταλείπει τη διεκδίκηση της παρισινής δημαρχίας στις εκλογές που θα γίνουν σε ένα μήνα, επειδή τα δύο προηγούμενα 24ωρα τα social media κατακλύστηκαν από ερωτικά SMS (το λεγόμενο sexting) που αντάλλαξε με άλλη γυναίκα, αγνώστων στοιχείων. Το ίδιο πακέτο «ερωτικών αποκαλύψεων» περιλάμβανε ένα βίντεο με τα γεννητικά όργανα του Γάλλου πολιτικού, ο οποίος δεν αμφισβήτησε τη γνησιότητα των ντοκουμέντων.
«Αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου από τις δημοτικές εκλογές. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε στόχος συκοφαντικών και ψευδών επιθέσεων, υποκλέπτουν ιδιωτικές μας συνομιλίες και δεχόμαστε θανατικές απειλές», κατήγγειλε ο βουλευτής του LREM. Ο Γκριβό συγκαταλέγεται στον κύκλο των «Μacron boys», που βοήθησαν τον νεαρό τραπεζίτη των Ρότσιλντ να εκπορθήσει το Μέγαρο των Ηλυσίων, έχοντας προηγουμένως διατελέσει (ο Γκριβό) σύμβουλος του Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ, πριν από το περίφημο σκάνδαλο με την … καμαριέρα της Ν. Υόρκης, το 2011.
Ωστόσο, όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι, από τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, που προηγείται δημοσκοπικά στην κούρσα, ως τον πρόεδρο της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν, στάθηκαν στο πλευρό του Γκριβό καταδικάζοντας την παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής. «Δεν είναι επιτρεπτά όλα τα χτυπήματα. Καταδικάζουμε την απεχθή δημοσιοποίηση εντελώς προσωπικών εικόνων για να καταστραφεί ένας πολιτικός αντίπαλος», τόνισε ο Μελανσόν, καλώντας τους οπαδούς του να απέχουν από τέτοιες μεθόδους.
Δράστης της διαρροής ήταν ένας αμφιλεγόμενος Ρώσος αντικαθεστωτικός καλλιτέχνης, ο Πιοτρ Παβλένσκι, που ζήτησε το 2017 πολιτικό άσυλο στη Γαλλία για να γλιτώσει από τις διώξεις του Πούτιν. (Μεταξύ άλλων είχε ράψει το στόμα του με κλωστή και είχε τυλιχτεί με συρματόπλεγμα στην Κόκκινη Πλατεία!) Την ίδια χρονιά ο Παβλένσκι καταδικάστηκε για εμπρησμό στην Τράπεζα της Γαλλίας, ενώ αργότερα συνδέθηκε με τα «Κίτρινα Γιλέκα».
«Εβγαλα στο φως τις γραπτές συνομιλίες και τα βίντεο για να καταγγείλω την υποκρισία του Γκριβό και των ομοίων του. Ο συγκεκριμένος πολιτικός προβάλλει συστηματικά τις οικογενειακές αξίες. Λέει ότι θέλει να γίνει δήμαρχος των οικογενειαρχών του Παρισιού και αναφέρει τη γυναίκα και τα παιδιά του ως παράδειγμα για να φιλοτεχνήσει τη δημόσια εικόνα του, ενώ στην πραγματικότητα κάνει τα αντίθετα», δήλωσε στη «Liberation» o Ρώσος καλλιτέχνης, που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης. Πάντως, ο Παβλένσκι δήλωσε «1.000% σίγουρος» για την αξιοπιστία της πηγής του, επιμένοντας ότι τα μηνύματα στάλθηκαν στον Γκριβό από την (αγνώστων στοιχείων) ερωμένη του.
Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος τυχοδιώκτης προσπάθησε αρχικά να πουλήσει τα ντοκουμέντα στην αποκαλυπτική ιστοσελίδα Mediapart, η οποία όμως αρνήθηκε να τα αγοράσει για λόγους δεοντολογίας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής του θιγομένου και της οικογένειάς του.
Την αμέριστη συμπαράστασή του στον Γκριβό εξέφρασε και ο εσωκομματικός του αντίπαλος, ο ιδιόρρυθμος μαθηματικός και βουλευτής του LREM, Σεντρίκ Βιλανί, που πιθανόν να αναγορευθεί τώρα σε επίσημο υποψήφιο της μακρονικής παράταξης στο Παρίσι.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ (υποψήφιος δήμαρχος Χάβρης τον Μάρτιο) δήλωσε σεβασμό για την απόφαση του Γκριβό να παραιτηθεί, εκφράζοντας τη συμπάθειά του. «Η επίθεση στον Γκριβό είναι ανάξια της δημοκρατίας μας», τόνισε ο πρόεδρος της LREM, Στανισλά Γκερινί, ενώνοντας μαζί με άλλους πολιτικούς τη φωνή του κατά της «αμερικανοποίησης» της πολιτικής ζωής: «Ολοι πρέπει να φωνάξουμε υπεύθυνα: Οχι εδώ, όχι στη Γαλλία».
Να σημειωθεί ότι ο Γκριβό δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης στο κόμμα του επειδή μιλούσε υποτιμητικά για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και σε υβριστικούς τόνους. Η απώλειά του θεωρείται ένα ακόμη προσωπικό πλήγμα για τον Μακρόν, που τόσο ο ίδιος όσο και οι υποψήφιοι δήμαρχοί του κινούνται σε χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου