Κορωνοϊός, 1135: Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο ιό - Σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας τ...
Κορωνοϊός, 1135: Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο ιό - Σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, των αθλητικών και πολιτιστικών συναθροίσεων για δύο εβδομάδες σε Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.
Παράλληλα, οι Έλληνες ειδικοί όπως όλοι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσβλέπουν σε δύο κρίσιμους για την πορεία του κορωνοϊού παράγοντες, στην αποδρομή της εποχικής γρίπης -ώστε να μην κυκλοφορούν παράλληλα οι ιοί της γρίπης με εκείνον του κορωνοϊού- και στην αύξηση της θερμοκρασίας που πιθανόν να καταστείλει τη δραστηριότητα του SARS-Cov-2.
«Στόχος μας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση και πρόληψη της διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Ζητούμενο είναι να οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας» είπε κατά την τελευταία ενημέρωση των συντακτών υγείας ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ενδείξεις για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή» γεγονός που αξιολόγησε ως σημαντικό. Αυτό ωστόσο συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,δηλαδή καταγράφονται πολλά κρούσματα κατά τόπους χωρίς να υπάρχει ταξίδι σε ενδημική χώρα ούτε επαφή με ταξιδιώτη από ενδημική χώρα και γενικώς χωρίς γνωστή πηγή της νόσου, και είναι θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί ουσιαστικά μετρούν τον χρόνο, ελπίζοντας η ευρεία και μεγάλη διασπορά της νόσου να ξεκινήσει με το σύστημα υγείας να μπορεί να το διαχειριστεί, χωρίς κρούσματα εποχικής γρίπης.
Τα περιστατικά της εποχικής γρίπης πιέζουν πολύ τους τελευταίους δύο μήνες το σύστημα υγείας στη χώρα μας, ιδίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οπότε η μείωση των κρουσμάτων γρίπης θα δώσει χώρο και χρόνο για την καλύτερη διαχείριση των σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού.
Επίσης, οι ειδικοί αναμένουν να δουν πως θα συμπεριφερθεί κορωνοϊός ο SARS-Cov-2 στις θερμοκρασίες της άνοιξης, καθώς γνωρίζουν μεν πως οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν σε αυξημένες θερμοκρασίες, πλην όμως αγνοούν ακόμη πως θα αντιδράσει ο νέος κορωνοϊός από τον Απρίλιο και μετά.