Με αρκετά αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν στην κυβέρνηση τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας (και) στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδ...
Με αρκετά αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν στην κυβέρνηση τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας (και) στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το μεταναστευτικό και τα γεγονότα στον Έβρο.
- Μέχρι σήμερα, λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, αλλά τώρα «παίζει παιχνιδάκι» με το αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ισχυρισμούς για απουσία της Ευρώπης. Όμως, στις 26 και 27 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό. Άλλωστε, όπως λένε από την κυβέρνηση, εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ν’ αλλάξει το πλαίσιο για το άσυλο, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά να δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.
- Από τον ΣΥΡΙΖΑ – λένε πάλι στην κυβέρνηση – δεν είδαν και δεν άκουσαν για την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσκάλεσε τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και επισκέφθηκαν μαζί τη μεθοριακή γραμμή στον Έβρο, στηρίζοντας παράλληλα με τις δημόσιες δηλώσεις τους τις θέσεις της Ελλάδας και κυρίως με τη διακήρυξη πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
- Από την κυβέρνηση υπενθύμιζαν και την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε εκτάκτως στις Βρυξέλλες και καταδίκασε την Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα που ανταποκρίθηκε στο ρόλο της ως θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Ειδικά το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την υποστήριξη της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει έξι σημεία: την αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex (RABIT), την ενεργοποίηση νέου προγράμματος επιστροφών, την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των ροών στα νησιά υποδοχής, την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, την επιτάχυνση της αποστολής 160 στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Άσυλο (EASO), τον καλύτερο συντονισμό με τις αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για θέματα μετανάστευσης και ασύλου.