newmoneyΟ κορωνοϊός έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και αυτός αφορά σε μεγάλο βαθμό στη ζωή ηλικιωμένων ασθενών - Ο σχεδιασμός είν...
newmoneyΟ κορωνοϊός έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και αυτός αφορά σε μεγάλο βαθμό στη ζωή ηλικιωμένων ασθενών - Ο σχεδιασμός είναι η πιο σημαντική πτυχή της αντίδρασης του ιού, σύμφωνα με έναν γιατρό της Γιουχάν
Καθώς η νέα επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ειδικοί στρέφονται σε ευρήματα από την Κίνα, από όπου ξεκίνησε η διάδοση του ιού, για την καλύτερη κατανόηση της νόσου.
Από τον Ιανουάριο, οι γιατροί που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιδημίας, στην πόλη Γιουχάν έχουν μελετήσει τον ιό, του οποίου τα συμπτώματα είναι κατά κύριο λόγο ήπια, αλλά μερικές φορές μπορούν να γίνουν θανάσιμα.
Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που επανειλημμένα ασχολήθηκαν με τη μελέτη του Covid-19 και ήλθαν σε επαφή με ασθενείς στην πόλη Γιουχάν, μίλησαν για τις εμπειρίες τους σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο την Τετάρτη. Ακολουθούν ορισμένες παρατηρήσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους γιατρούς.
Επώαση και μετάδοση
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να έχει μακρά επώαση έχουν προκαλέσει φόβους ότι οι φορείς του μπορούν να μολύνουν εν αγνοία τους, άλλους ανθρώπους στο περιβάλλον τους.
Οι τοπικές αρχές, όμως, σε μια άλλη κινεζική άλλη πόλη που βρίσκεται στην επαρχία Χουμπέι -την ίδια επαρχία στην οποία ανήκει η πόλη Γιουχάν- ανέφεραν στις 22 Φεβρουαρίου ότι ένας 70χρονος άνθρωπος μολύνθηκε από τον ιό αλλά εμφάνισε μόνο συμπτώματα 27 ημέρες αργότερα.
«Από τις περισσότερες δημοσιεύσεις αυτή τη στιγμή η μέση περίοδος επώασης είναι πέντε έως επτά ημέρες, με τη μεγαλύτερη περίοδο επώασης να φτάνει ως τις 14 ημέρες«, δήλωσε ο Ντου Μπιν, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Κίνας που επιβλέπει τη θεραπεία για τον κορωνοϊό. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρξε ποτέ επώαση μεγαλύτερη των 14 ημερών».
Σε μερικούς ασθενείς, ο ιός εμφανίζεται πολύ αργά μόνο με ήπιο πυρετό πριν οι συνθήκες τους επιδεινωθούν περί τις 10 ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τον Λι Χαϊτσάο, αναπληρωτή διευθυντή του αναπνευστικού τμήματος στο First Hospital του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που γιατρεύτηκαν και στη συνέχεια βρέθηκαν και πάλι θετικοί στον ιό, μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλους, σύμφωνα με τον Ντου, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας για την εσωτερική ιατρική στο Peking Union Medical College Hospital.
Την Πέμπτη, τα κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένας άντρας στη Γιουχάν που είχε αναρρώσει από τον Covid-19 και είχε αρνητικά αποτελέσματα για τον ιό, πέθανε σε διάστημα μικρότερο από μια εβδομάδα μετά από τη μόλυνση. Η αναφορά διαγράφηκε αργότερα από το διαδίκτυο.
Θάνατοι νέων ανθρώπων
Ο κορωνοϊός έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και αυτός αφορά σε μεγάλο βαθμό στη ζωή ηλικιωμένων ασθενών με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα ή εκείνων με προϋπάρχουσες συνθήκες που ευνοούν τον ιό. Οι θάνατοι ορισμένων νέων ασθενών ήταν πιο δύσκολο να εξηγηθούν από τους γιατρούς.
Οι υπάρχουσες ασθένειες όπως η υπέρταση και ο διαβήτης και οι υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν σημαντικοί παράγοντες σε αυτούς τους θανάτους, σύμφωνα με τον Ντου. Δεν διευκρίνισε το ηλικιακό εύρος στο οποίο αναφερόταν όταν μιλούσε για «νεότερους ασθενείς».
Η μεθυλοπρεδνιζολόνη, ένα ανοσοκατασταλτικό κορτικοστεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Κίνα για σοβαρές περιπτώσεις, έχει συνδεθεί με την «παρατεταμένη ασπίδα απέναντι σε ιούς» σε προηγούμενες μελέτες των ιών του MERS, του SARS και της γρίπης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Διδάγματα
Ο Ντου είπε αν μπορούσε να ξαναβρεθεί στις πρώτες μέρες διάδοσης του ιού, θα είχε πιέσει τις αρχές υγειονομικής περίθαλψης να δίνουν οδηγίες σε ασθενείς να καταφεύγουν σε καθορισμένα νοσοκομεία, προκειμένου να καθορίσουν καλύτερα τις βέλτιστες πρακτικές για την περίθαλψή τους.
Θα ήταν επίσης πιο επιθετικός στη χρήση επεμβατικού μηχανικού εξαερισμού σε όλους τους ασθενείς που έδειξαν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα – γνωστό ως «υποξαιμία».
Ο σχεδιασμός είναι η πιο σημαντική πτυχή της αντίδρασης στον ιό, σύμφωνα με τον Ντου και οι χώρες πρέπει να γνωρίζουν από πριν με ποιους τρόπους θα χειριστούν κάθε ασθενή που εισέρχεται σε νοσοκομεία με πυρετό, πώς να ανιχνεύσουν υποψίες για προσβολή του από τον κορωνοϊό, αλλά και πώς να επιβεβαιώσουν εάν έχουν τον ιό σε εργαστήρια και απομονώσουν πιθανές περιπτώσεις.
«Πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για να παρέχετε όχι μόνο χώρο αλλά και προμήθειες, όπως ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», πρόσθεσε.
Ο Ντου είπε επίσης ότι είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των ασθενών στην επαρχία Χουμπέι βαίνει μειούμενος ενώ υπάρχουν όλο και περισσότερα άδεια κρεβάτια νοσοκομείων, παρόλο που είναι αδύνατο να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας νέας έξαρσης στα κρούσματα του κορωνοϊού.