Έκκληση προς τους πελάτες απευθύνουν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να μην αδειάζει ένας ένα ράφι...
Έκκληση προς τους πελάτες απευθύνουν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να μην αδειάζει ένας ένα ράφι αλλά να… αφήνει τίποτα και για τους άλλους, μιας και ο κορονοϊός έχει φέρει καταστάσεις πρωτόγνωρες.
«Η αφαίρεση από τα ράφια ενός προϊόντος δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο πανικού, και αυτό είναι ένα πρότυπο ζήτησης που καθιστά την αναπλήρωση πιο δύσκολη. Καλούμε τους καταναλωτές να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση και αλληλεγγύη – και να αφήνουν μερικά προϊόντα και σε άλλους που τα χρειάζονται».
Αυτό σημείωνει σε ανακοίνωσή της η Eurocommerce που αποτελεί την εργοδοτική οργάνωση που εκπροσωπεί των επιχειρήσεων λιανικού, χονδρικού και διεθνούς εμπορίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Πρώτον, οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους 29 εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα μας, οι οποίοι εργάζονται για επιπλέον ώρες και δεν εγκαταλείπουν τις δουλειές τους για να εξασφαλίσουν ότι οι πελάτες λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται σε αυτές τις εξαιρετικές περιόδους. Οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι χονδρέμποροι συνεργάζονται με όλα τα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν επαρκείς προμήθειες από τα πράγματα που χρειάζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες κάθε μέρα.
Δεύτερον, επειδή έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατομμύρια πελάτες, λαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα μέτρων για να στηρίξουν τις δημόσιες αρχές προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης για τους πελάτες και το δικό μας προσωπικό. Συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε όλες τις δημόσιες αρχές – σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, στα μέτρα που λαμβάνουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους να συνεργαστούν μαζί μας για την προστασία των εργαζομένων μας.
Τρίτον, στηρίζουμε και επαναλαμβάνουμε τις πρόσφατες εκκλήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και του επιτρόπου Μπρετόν προς τις κυβερνήσεις και τις τελωνειακές αρχές να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά για τα φορτηγά που μεταφέρουν τα αγαθά που χρειάζονται καθημερινά.
Ζητούμε από τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής που εκδόθηκαν καλώντας τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, των ιατρικών ειδών και του εξοπλισμού προστασίας.
Όλα τα μέλη μας διαθέτουν επαρκή εφόδια για να καλύψουν τη ζήτηση για φαγητό και καθημερινές πρώτες ύλες, αλλά αυτό θα μπορούσε να διακυβευτεί εάν ληφθούν δυσανάλογα μέτρα στα σύνορα των χωρών ώστε να μην είναι δυνατή η παράδοση από ένα κράτος μέλος σε άλλο. Επίσης, σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές εργαζόμενοι στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο ζουν σε ένα κράτος μέλος και εργάζονται σε άλλο: ζητούμε από τις εθνικές αρχές να επιτρέπουν στους εν λόγω υπαλλήλους να φτάσουν στην εργασία τους και να συνεχίσουν να εξυπηρετούν πελάτες.
Τέταρτον, οι αλυσίδες εφοδιασμού εξαρτώνται από τακτικές και ομαλές, έγκαιρες παραδόσεις, οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν, εκτός εάν υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι. Σε ορισμένα κράτη μέλη, οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι κατασκευαστές και οι αγρότες έχουν συμμετάσχει δημοσίως για να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Οι έμποροι λιανικής πώλησης ήταν σαφές ότι θα δείξουν ευελιξία και κατανόηση εάν οι προμηθευτές καθυστερούν να τους παραδώσουν.
“Μην τα παίρνετε όλα”
Τέλος, θέλουμε να ενισχύσουμε το μήνυμα από τις κυβερνήσεις σε όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές ότι δεν είναι απαραίτητο να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες καθημερινών αναγκών.
Τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων παραμένουν ανοικτά παντού, αν και με κάποιους περιορισμούς σε ορισμένες χώρες. Η αφαίρεση από τα ράφια ενός προϊόντος δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο πανικού, και αυτό είναι ένα πρότυπο ζήτησης που καθιστά την αναπλήρωση πιο δύσκολη. Καλούμε τους καταναλωτές να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση και αλληλεγγύη – και αφήνουν μερικά προϊόντα και σε άλλους που τα χρειάζονται”.