Ο Cem Gürdeniz, Τούρκος ναύαρχος ε.α. εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ιντλίμπ αλλά και τις επιπτώσεις μίας ήττας εκε...
Ο Cem Gürdeniz, Τούρκος ναύαρχος ε.α. εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ιντλίμπ αλλά και τις επιπτώσεις μίας ήττας εκεί σε γενικότερο πλαίσιο.
ΟΤούρκος ναύαρχος, Cem Gürdeniz, εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιντλίμπ, λέγοντας μάλιστα ότι αν η Τουρκία χάσει στο Ιντλίμπ, θα χάσει και το Αιγαίο.
Ακολουθεί σχετικό άρθρο της εφημερίδας Αϋντινλίκ, η οποία αποτελεί δημοσιογραφικό όργανο των ευρασιατιστών, που παρέσυραν τον Ερντογάν στη συμμαχία με τη Ρωσία.
Συμφωνία για το Ιντλίμπ, συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο!
Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συναντηθούν αύριο στη Μόσχα για να τερματίσουν την ένταση στο Ιντλίμπ. Οι ειδικοί λένε ότι οι συνομιλίες για το Ιντλίμπ πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που βασίζεται στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ανατολικά του Ευφράτη.
Συμφωνία για το Ιντλίμπ, συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο!
Ο Πρόεδρος Tayyip Erdoğan και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν στη Μόσχα στις 5 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ και θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να ξεπεραστεί η κρίση.
Ειδικοί κια εμπειρογνώμονες μίλησαν για το θέμα στην Αϋντινλίκ, πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα, και επισήμαναν ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει όλ της το βάρος στην Αν. Μεσόγειο και ότι γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία με τη Ρωσία.
«Το Κέντρο Βάρους πρέπει να είναι στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ο ναύαρχος ε.α. και συγγραφέας Cem Gürdeniz, τόνισε ότι το Ιντλίμπ είναι η μαύρη τρύπα στο καράβι που λέγεται Τουρκία και προειδοποίησε ότι η εμπλοκή της στο Ιντλίμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια ενέργειας που θα έχει καθοριστική σημασία για την περαιτέρω πορεία της Τουρκίας.
Συνεχίζοντας ο Cem Gürdeniz είπε:
«Δεν μπορεί να είναι στόχος της Τουρκίας η νίκη στο στρατιωτικό πεδίο του καθεστώτος της Συρίας. Αυτό θα είναι μόνο μια πύρρειος νίκη. Και για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε πολλά να χάσουμε. Το PYD, υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., το οποίο έσπεσε σιωπηλά και συγκέντρωσε ενέργεια τους τελευταίους μήνες ενώ παρουσίαζε σημάδια φθοράς, μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απειλήσει την ασφάλεια ολόκληρης της Τουρκίας μέσω της Συρίας. Όταν η ένοπλη σύγκρουση αποφασίζεται μόνο όταν αυτή εξυπηρετεί ζωτικής σημασίας στόχους, όταν μέσω αυτής αποκομίζουμε γεωπολιτικό κέρδος, όταν θέτουμε ρεαλιστικούς πολιτικούς στόχους. Εμείς πρέπει να κρατάμε τις δυνάμεις μας και να τις καταναλώσουμε στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, που ελέγχουν οι Κούρδοι του PYD, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».
Συνεχίζοντας ο Gürdeniz τόνισε τη σημασία που έχει για την Τουρκία η Ανατολική Μεσόγειος, λέγοντας:
«Κέντρο βάρους της Τουρκίας θα πρέπει να είναι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της εδώ, επειδή έχει απέναντί της ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να πάρει τη Ρωσία με τη μεριά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαφορετικά θα πρέπει να παραιτηθεί από τα συμφέροντά της εκεί. Επειδή έχει απέναντί της μεγάλη θαλάσσια δύναμη. Αν η κατάσταση μας οδηγήσει εκεί, τότε η Τουρκία θα μείνει μόνη της, να αντιμετωπίζει τεράστιες ναυτικές δυνάμεις. πρόκειται για το στάδιο αυτό, η Τουρκία έχει μείνει μόνο. Από αυτή την άποψη, η συμμαχία που είχαμε μέχρι τώρα με τη Ρωσία, ήταν μια πολύ καλή εγγύηση για την Τουρκία και τα συμφέροντά μας στο μέτωπο της Μεσογείου. Τώρα, με τα όσα συμβάινουν στο Ιντλίμπ, αυτή η εγγύηση δεν υπάρχει. Οι αντίπαλοί μας βλέπουν ότι η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα εξαρτάται από τη Ρωσία. Η Τουρκία θα πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Ανατολική Μεσόγειοια και ως δεύτερη το Ιντλίμπ».
«Ας μην κολλήσουμε στο βάλτο του Ιντλίμπ»
Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Maltepe, Δρ Hasan Unal, ο οποίος είπε:
«Είναι όρος να δούμε συνολικά όλα τα ζητήματα»
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Τουρκίας και αναπληρωτής πρόεδρος το Κόμματος Βατάν (Πατρίδα) Hasan Korkmazcan, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν τις θέσεις τους Ρωσία και Τουρκία πριν από τις 5 Μαρτίου.
Ο Korkmazcan, υπενθύμισε τις θέσεις του πολιτικού επιστήμονα που είναι ένα από τα ονόματα που κατευθύνουν την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, Αλεξάντρ Ντούγκιν:
«Εμείς κατανοούμε και δεχόμαστε τα νόμιμα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως κατανοούμε και δεχόμαστε επίσης τον αγώνα που δίνει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το ΡΚΚ. Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στο Ιντλίμπ. Η Ρωσία δέχεται να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη η Τουρκία, αποδέχεται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί να ελέγχει η Τουρκία την Ιντλίμπ, μέσω των ριζοσπαστικών τρομοκρατικών οργανώσεων».
Ο Korkmazcan σημείωσε ότι αυτή η εκτίμηση του Aleksandr Dugin αποκαλύπτει την άποψη της ρωσικής πλευράς ότι το θέμα αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στο Ιντλίμπ και ότι θα έχει συνέπειες και σε άλλα θέματα.
Συνεχίζοντας είπε:
«Εμείς ως Κόμμα της Πατρίδας, θεωρούμε ότι όλα τα ζητήματα, όπως αυτά μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν και της Τουρκίας με τη Συρία, πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδιασμού. Αυτό το ανακοινώσαμε με τη δήλωση του Κεντρικού Συμβουλίου Αποφάσεων του Κόμματος Πατρίδα. Οι δηλώσεις του Dugin δηλώνουν ότι προσέγγισε την άποψη του Κόμματος Vatan. Το Κεντρικό Συμβούλιο Αποφάσεων του κόμματος Vatan δήλωσε επίσης ότι οι διαδικασίες της Αστάνα και του Σότσι είναι το σημαντικότερο επίτευγμα μεταξύ του δυτικού ιμπεριαλισμού και των Ευρασιατικών δυνάμεων και ότι η πολιτική δουλειά πρέπει να διεξαχθεί σε αυτή τη βάση. Είμαστε της ίδιας γνώμης σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτό το στάδιο».