Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το ότι παρατηρείται πως περισσότερα θύματα του κορονοϊού φαίνεται πως είναι άν...
Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το ότι παρατηρείται πως περισσότερα θύματα του κορονοϊού φαίνεται πως είναι άνδρες, κλήθηκε να απαντήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, υπάρχουν δεδομένα από τρεις μεγάλες επιδημίες της Κίνας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας. “Φαίνεται να συμβαίνει, οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από τις γυναίκες, τα σοβαρά περιστατικά είναι περισσότερα σε άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες και οι θάνατοι είναι περισσότεροι στους άνδρες. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, υπάρχουν κάποια δεδομένα από τις μικρότερες επιδημίες που δείχνουν ακριβώς το ίδιο”, είπε ο κ. Τσιόδρας.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, αυτό μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ που παρατηρούνται περισσότερο στους άνδρες. “Φαίνεται να υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου, σε πρόσφατα μικρά πειράματα που είχαν σχέση με τον SARS είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη απ’ αυτόν τον ιό, όπως και γενικότερα οι γυναίκες φαίνεται πως έχουν ισχυρότερο αμυντικό σύστημα. Το Χ χρωμόσωμα των γυναικών έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία, και οι γυναίκες έχουν δύο. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό”, είπε ο λοιμωξιολόγος.
Διευκρίνισε πως στην Ιταλία συμβαίνει περισσότερο απ’ ότι στην Κίνα και στην πατρίδα μας ακολουθείται ένα παρόμοιο παράδειγμα. “Τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ισχυρά για έναν προστατευτικό ρόλο στο γυνακείο φύλο σε σχέση με το ανδρικό”, είπε ο κ. Τσιόδρας διαμηνύοντας ωστόσο ότι και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν.