Ανήσυχοι πως θα μειωθούν οι αιμοδότες εξαιτίας των περιοροστικών μέτρων είναι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο π...
Ανήσυχοι πως θα μειωθούν οι αιμοδότες εξαιτίας των περιοροστικών μέτρων είναι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.
Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος, εξέφρασε την ανησυχία του πως τα νέα περιοριστικά μέτρα θα επιφέρουν μείωση της προσέλευσης των αιμοδοτών, με συνέπεια να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι έχουν πάγιες ανάγκες σε αίμα.
Σύμφωνα με τον κ. Δήμο, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 3.000 θαλασσαιμικοί, εκ των οποίων οι 350 στη Θεσσαλονίκη. Ο καθένας από αυτούς χρειάζεται τέσσερις μονάδες το μήνα. Οι θαλασσαιμικοί υποβάλλονται σε μετάγγιση μιας μονάδας, μία φορά την εβδομάδα ή δύο μονάδων κάθε 15 ημέρες.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι τρεις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ και Άγιος Παύλος, χρειάζονται κάθε ημέρα 70 μονάδες αίμα. «Προς το παρόν, στη Θεσσαλονίκη και την επαρχία, εκτός Πάτρας, τα πράγματα είναι καλά καθώς η ανταπόκριση των αιμοδοτών ήταν συγκινητική. Τις πρώτες ημέρες που ανακοινώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού είχαμε τεράστιο πρόβλημα γιατί ο κόσμος δεν πλησίαζε τα νοσοκομεία. Μόλις άρχισαν να γίνονται οι αιμοληψίες εκτός νοσοκομείων υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση των αιμοδοτών στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο καλά πήγε η αιμοδοσία και στα Ιωάννινα. Στην Αθήνα, όμως, η κατάσταση είναι τραγική. Ανησυχώ ότι να νέα μέτρα θα φέρουν μείωση της προσέλευσης των αιμοδοτών. Πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί ότι επιτρέπεται η έξοδος για αιμοδοσία και αυτό θα πρέπει να το τονίσει το υπουργείο Υγείας», επισήμανε ο κ. Δήμος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των μεταγγίσεων δίνονται στους θαλασσαιμικούς μάσκα και γάντια και ότι οι ασθενείς απολυμαίνουν τα χέρια τους. «Εκείνο που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι για να απομονώνονται όσοι παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα καθώς και το ότι δεν έχει ακόμη διευθετηθεί το πώς και πού θα μεταγγίζεται κάποιος που είναι σε κατ' οίκον περιορισμό και τι θα γίνει, αν υπάρξει κάποιο κρούσμα στη Μονάδα Μεταγγίσεων και θα πρέπει να μπει το προσωπικό σε καραντίνα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.
Ο κ. Δήμος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι οι πάσχοντες από θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, οι οποίοι εργάζονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ενταχθεί από το υπουργείο Υγείας στις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, που διευκολύνονται να πάρουν ειδική άδεια. «Πώς γίνεται στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ενταχθεί η θαλασσαιμία και η δρεπανοκυτταρική νόσος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται ειδική προστασία και στην Ελλάδα να μην συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των ευπαθών ομάδων που συντάσσει ο ΕΟΔΥ; Πρέπει να απομακρυνθούν από την εργασία τους οι πάσχοντες που δουλεύουν στα νοσοκομεία γιατί εκτός από τη δική τους υγεία θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.