Μετά την ήττα στον Έβρο, η Τουρκία θέλει να στραφεί και πάλι στο Αιγαίο. ''Ψυχρολουσία'' με τα αποτελέσματα στα σύνορα, ...
Μετά την ήττα στον Έβρο, η Τουρκία θέλει να στραφεί και πάλι στο Αιγαίο. ''Ψυχρολουσία'' με τα αποτελέσματα στα σύνορα, δεν του βγήκε του Ερντογάν.
Νέες απειλές μέσω μεγάλης τουρκικής εφημερίδας μας κάνει η Τουρκία, αναφέροντας ότι όταν τελειώσει η χώρα με την πανδημία, τα δύο πλωτά γεωτρύπανα θα μεταβούν για έρευνες σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Το σχέδιο τώρα μιλά για μια νέα οργανωμένη εδώ και καιρό πιθανή πρόκληση κατά της Ελλάδος με την προσπάθεια διενέργειας ερευνών εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Τουρκία θα εντείνει τις εργασίες γεώτρησης μετά την αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου (μετά τα Fatih και Yavuz), το οποίο έχει καταπλεύσει στην περιοχή Silifke Tasucu στην Μερσίνα και εξακολουθεί να αναμένει οδηγίες στα ανοικτά των ακτών.
Το νέο πλοίο που κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα έχει την δυνατότητα γεώτρησης μέχρι και 3 χιλιάδες μέτρα, έχοντας το όνομα Kanuni, ενώ πριν χρησιμοποιούνταν για τον ίδιο λόγο από την εταιρεία Petrobras στη Βραζιλία έως το 2015.
Μετά τον ερχομό στην Τουρκία, ο υπουργός ενέργειας και Φυσικών πόρων Φατίχ Ντομνέζ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι 35 υπάλληλοι της εταιρείας TPAO έχουν αποσυρθεί από το πλοίο λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.
''Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σχετικά με τα μέτρα για τον ιό Covid-19, θα αρχίσει η διαδικασία συντήρησης, ενημέρωσης και ανάπτυξης του πλοίου μας για έρευνες. Η αποστολή μας στην Α.Μεσόγειο θα ξεκινήσει με την ισχυρή βούληση του Προέδρου μας το συντομότερο δυνατόν''.
Πρόκειται σαφέστατα για τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ, για το τι προτίθεται να κάνει η Τουρκία αμέσως μετά το διάστημα της καραντίνας λόγω του ιού.
Ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ακσόι μίλησε για «μαξιμαλιστικές θέσεις» από την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως αγνοούνται οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων.
Κάτω από την Κρήτη, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν βρεθεί 10 στόχοι. Σε αυτούς του 10 στόχους, όπου θα διεξαχθούν έρευνες από Exxon Mobil και Total, η χώρα μόνο από τις έρευνες, θα λάβει 40 δισ.
Οι ποσότητες που υπάρχουν είναι 20 τρισ. κυβικά μέτρα στην Κρήτη, ενώ η Α. Μεσόγειος θα αντικαταστήσει τον Περσικό κόλπο.
Ουσιαστικά στο “θολωμένο” μυαλό των Τούρκων αξιωματούχων χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων, το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό Αρχιπέλαγος, ενώ θεωρούν ότι έχουν νόμιμα δικαιώματα για να πράξουν ότι αυτοί επιλέξουν σε χρόνο που αυτοί θα αποφασίσουν.
Αυτό το σκηνικό μας προειδοποιεί πιθανότατα ότι το επόμενο κρίσιμο διάστημα και εφόσον παρέλθει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τα “μαξιμαλιστικά” σχέδια της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο.