Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Καταφθάνει από Ινδία cargo με 5 τόνους χλωροκίνη: Oι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις για τον Covid-19 - Τι ρόλο θα παίξει η άνοδος της θερμοκρασίας

Στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνει η Ελλάδα καθώς το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παρήγγειλαν μεγάλη ποσότητα χλωροκί...


Στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνει η Ελλάδα καθώς το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παρήγγειλαν μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης, ώστε να είναι διαθέσιμη μιας και είναι μια από τις τέσσερις ουσίες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δίνουν ελπίδες για την βοήθεια των ασθενών με τον ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα που εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι συνολικά 5 τόνοι και θα φτάσει στην Ελλάδα από την Ινδία. Τους πέντε τόνους θα μεταφέρει πτήση cargo της Aegean.




Τη χλωροκίνη θα παραλάβουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να παρασκευάσουν το φάρμακο, ώστε να το έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία.

Την κίνηση της κυβέρνησης αποκάλυψε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Ο ΠΟΥ αρχικά δεν είχε συμπεριλάβει στη μελέτη το δίδυμο χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη (εγκεκριμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της οξείας ή χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας), αλλά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας μελέτες καθώς και το ενδιαφέρον πολλών χωρών (περιλαμβανομένων των ΗΠΑ) άλλαξαν τα αρχικά πλάνα.

Τα δύο φάρμακα μειώνουν την οξύτητα στα ενδοσώματα, τα διαμερίσματα εντός των κυττάρων που χρησιμοποιούν για να απορροφήσουν το εξωτερικό υλικό και ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να συνεισφέρουν για να εισέλθουν σε ένα κύτταρο. Αλλά η κύρια οδός εισόδου στον SARS-CoV-2 είναι διαφορετική, είναι η λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα, δια της οποίας προσδένεται σε έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων. Μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες έχουν δείξει ότι οι χλωροκίνες έχουν κάποια δράση έναντι του κορωνοϊού, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής τοξικότητας.

Τα αποτελέσματα περισσοτέρων από 20 κινεζικών κλινικών δοκιμών σε 100 και πλέον ασθενείς, που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό BioScience, δείχνουν οφέλη. Παράλληλα στη Γαλλία, ο διάσημος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ έχει ανακοινώσει ότι χορήγησε υδροξυχλωροκίνη, μια λιγότερο τοξική εκδοχή της χλωροκίνης, σε 24 ασθενείς και σε έξι εξ αυτών μειώθηκε το ιικό φορτίο. Αλλά τα στοιχεία προς το παρόν είναι ανεπαρκή για να χορηγηθεί σε ασθενείς με σοβαρή/κρίσιμη νόσο COVID-19.

Πάντως ήδη τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (Sanofi, Novartis και Bayer) ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν ποσότητες χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, τόσο για κλινική έρευνα όσο και για άμεση χορήγηση σε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Να σημειωθεί ότι το γαλλικό επιστημονικό ινστιτούτο INSERM έχει τεθεί επικεφαλής πανευρωπαϊκής μελέτης με δείγμα πάνω από 3.000 ασθενείς.

Νέα επιστημονική έρευνα

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στo Nature έξι στους δέκα ανθρώπους μπορεί να έχουν κοροναϊό και να μην το ξέρουν.




Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί ασυμπτωματικοί;

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό το συμπέρασμα οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός οι περισσότεροι άνθρωποι που μπορεί να φέρουν τον κοροναϊό δεν έχουν ταξιδέψει στις χώρες από όπου ξεκίνησε η επιδημία, αφετέρου δεν ήρθαν σε επαφή με άτομα που χαρακτηρίζονται ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, ώστε να εμφανίσουν τα ανάλογα συμπτώματα.

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει μάλιστα ότι υπήρχαν 37.400 άνθρωποι στην επαρχία Γουχάν οι οποίοι είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα αλλά μπορούσαν να μεταδώσουν κανονικά τον ιό.

Ο Wu Tangchun, ειδικός της δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Huazhong στη Γουχάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε στο Nature: «Tουλάχιστον το 59% των μολυσμένων ατόμων στη Γουχάν ήταν ασυμπτωματικοί και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι με αποτέλεσμα να μολύνουν κι άλλους. Αυτό ίσως μπορεί να εξηγήσει γιατί ο ιός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στο Χουμπέι και κατ΄επέκταση σε όλον τον κόσμο».

Η έρευνα αυτή βασίστηκε στο σύνολο δεδομένων που διατίθεται επί του παρόντος για τον κοροναϊο, δηλαδή στα δείγματα από 26.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην Γουχάν.