Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

CNN: Γιατί ο κοροναϊός σκοτώνει πιο πολλούς άνδρες από γυναίκες

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από όσους νόσησαν από Covid-19 αλλά και από τα θύματα της πανδημίας. Κάπνισμα, αλκοόλ και προβλήματα υγείας...

CNN: Γιατί ο κοροναϊός σκοτώνει πιο πολλούς άνδρες από γυναίκες

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από όσους νόσησαν από Covid-19 αλλά και από τα θύματα της πανδημίας.

Κάπνισμα, αλκοόλ και προβλήματα υγείας: Αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι κάποιοι από τους παράγοντες που εξηγούν γιατί οι άντρες απειλούνται περισσότερο από τον κορονοϊό έναντι των γυναικών.




Σε χώρες όπως η Ιταλία, οι άνδρες αντιστοιχούν στο 60% των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί και στο 70% όσων έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές. Ακόμα και σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, όπου μεταξύ των γυναικών είναι περισσότερα τα κρούσματα και πάλι οι θάνατοι ανδρών καλύπτουν ποσοστό 54%.

Το CNN ανέλυσε σε συνεργασία με το ινστιτούτο ερευνών Global Health 50/50 τα στοιχεία από 20 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα.

Από αυτές, ωστόσο, μόλις έξι δίνουν στοιχεία για το φύλο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των θανάτων (Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα).

Σε όλες τις παραπάνω χώρες (στις οποίες έχει καταγραφεί περίπου το 25% των κρουσμάτων), προκύπτει ότι οι άνδρες έχουν 50% υψηλότερη πιθανότητα από τις γυναίκες να πεθάνουν, αφού διαγνωστούν με Covid-19.

Αν και τα στοιχεία δεν είναι πλήρη, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν αυτό που υποστηρίζουν ειδικοί εδώ και καιρό, σημειώνει το CNN. Τη θεωρία ότι δεν είναι μόνο βιολογικοί, αλλά άπτονται και της συμπεριφοράς (ο τρόπος ζωής ανδρών και γυναικών) οι λόγοι που υπάρχει μεγάλη διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας από ασθένειες του αναπνευστικού.

Βλέποντας τα στοιχεία που έχουμε, καταγράφουμε 10% έως 90% υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από την Covid-19 μεταξύ των ανδρών έναντι των γυναικών, δηλώνει η Sarah Hawkes, καθηγήτρια υγείας στο UCL και συνδιευθύνουσα του Global Health 50/50.

Ιστορικά, οι κορονοϊοί, όπως ο SARS και ο MERS, τείνουν να επηρεάζουν περισσότερο τους άνδρες, υποστηρίζει ο Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, ειδικός στο McGovern Medical School του Τέξας. Σε προηγούμενες επιδημίες, οι άνδρες έχουν επιδείξει χειρότερη κλινική εικόνα.

Από εξελικτική σκοπιά, κάποιοι ερευνητές υπονοούν ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και αντιδρούν καλύτερα σε προσβολές από ιούς, καθώς περνούν μέρος της ζωής τους με ένα ξένο σώμα μέσα τους (εγκυμοσύνη) και αυτό τους δίνει πλεονέκτημα.

Ίσως έχει να κάνει με τις ορμονικές αλλαγές, εξηγεί ο Ostrosky-Zeichner. “Υπάρχει έρευνα που έγινε σε ζώα και δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει βιολογική βάση για την αυξημένη ευπάθεια του ανδρικού φύλου”.

Πρώτες αναλύσεις ανθρώπων που ασθένησαν σοβαρά από την Covid-19 έχουν δείξει ότι παίζουν ρόλο υποκείμενες ασθένειες, όπως υπέρταση, καρδιοαγγειακά νοσήματα και αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Global Health 50/50.

Αυτές οι ασθένειες τείνουν να είναι πιο κοινές στους άνδρες, τόσο στις έξι χώρες που εξετάστηκαν, όσο και παγκοσμίως, πιθανά από τις πιο “ριψοκίνδυνες” επιλογές ζωής των ανδρών.




Αν ο Covid-19 ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με αυτό που βλέπουμε σε ένα εύρος ασθενειών, αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι άνδρες τείνουν να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους… μεγαλύτερα ρίσκα έκθεσης σε συμπεριφορές που επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους, δηλώνει η Hawkes.

Έτσι στις περισσότερες χώρες, για παράδειγμα, βλέπουμε ότι οι άνδρες καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες”, συμπληρώνει.

Το κάπνισμα είναι ένα καθαρό παράδειγμα διαφορετικών συμπεριφορών. Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στον πλανήτη, με 316 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές. Ενώ όμως καπνίζει πάνω από το 50% των ανδρών, το ποσοστό στις γυναίκες είναι κάτω του 3%.

Στην Ιταλία υπάρχουν 7 εκατομμύρια άνδρες καπνιστές, έναντι 4,5 εκατομμυρίων γυναικών. Οι αρχές της χώρας ανέφεραν ότι από τα κρούσματα Covid-19 οι καπνιστές είχαν περισσότερο σοβαρή κλινική εικόνα από τους μη καπνιστές. Για τους πρώτους ο κίνδυνος να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν πάνω από διπλάσιος.