Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας, φέρονται να κατόρθωσαν να καταστρέψουν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar T...
Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας, φέρονται να κατόρθωσαν να καταστρέψουν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2.
Ηίδια η Τουρκία είχε ισχυριστεί ότι αυτό το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα θα ήταν ένας τρομερός εχθρός, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, το drone καταστράφηκε πολύ εύκολα ακόμα και από το συριακό στρατό.
Στην φωτογραφία που παρουσιάζει ρωσικό ΜΜΕ, δείχνει τουρκικό drone, το οποίο έχει την υπογραφή του
Τούρκου προέδρου. Τα συριακά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την κατάρριψη ως ορόσημο.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, αυτό έγινε με τη βοήθεια του πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας Pantsir-S, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη υποβληθεί επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πριν από την επίδειξη των συντριμμιών του τουρκικού drone, η Άγκυρα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία είχε χάσει και ένα ακόμη UAV, ωστόσο η Τουρκία ρίχνει πάντα το φταίξιμο σε αυτές τις περιπτώσεις σε τεχνικές δυσλειτουργίες του drone .
Σύμφωνα με άρθρο μας, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά της κατάρριψης των τουρκικών drone στη Λιβύη. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα τουρκικά εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα έχουν ανεπαρκέστατη θωράκιση, ενώ άλλες περιπτώσεις κατάρριψης τους, αποδόθηκαν σε έλλειψη εμπειρίας των Τούρκων στρατιωτών που τα χρησιμοποιούν. Τα drone καθοδηγούνται από Τούρκους ειδικούς από κέντρα διοίκησης στην Τρίπολη.
Ο ερευνητής στο Αιγυπτιακό Κέντρο Σκέψης και Στρατηγικών μελετών, Mohamed Mansour, πιστεύει οι αναφορές της ιστοσελίδας Al-Hurra, ότι ο κύριος λόγος για την κατάρριψη των τουρκικών αεροσκαφών είναι η εγγύτητα των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ στο αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη, λόγω της δυνατότητας διαθέσιμων σημείων στόχευσης τους κατά την απογείωση και προσγείωση αυτών των εναέριων οχημάτων είναι πολύ σχετική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ο Mansour επεσήμανε ότι μετά από ενδελεχείς έρευνες, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη πολλών τεχνικών προβλημάτων στα τουρκικά drone, κυρίως κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως το περιορισμένο βάρος των πυρομαχικών που μπορούν να φορτώσουν αυτά τα εναέρια οχήματα, είτε είναι "Bayraktar", είτε οποιοσδήποτε άλλος τύπος σε Λιβύη ή Συρία.
Σύμφωνα με τον Mansour, και συγκρίνοντας το τουρκικό Bayraktar με άλλα επιθετικά drone, όπως τα αμερικανικά, που πετούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων συνεχώς, μεταφέροντας πυρομαχικά που ξεπερνούν το εμπόδιο των 300 χιλιογράμμων, τα τουρκικά είναι ουσιαστικά “παιχνιδάκια” μπροστά τους.
Όσον αφορά άλλο στρατιωτικό αναλυτή και αναλυτή πληροφοριών και δηλώσεις που πραγματοποίησε, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την πτώση μεγάλου αριθμού τουρκικών drone, είναι η «αύξηση του αριθμού των ωρών πτήσης» τους, προσθέτοντας ότι με τον αυξανόμενο αριθμό πτήσεων και πτητικών δραστηριοτήτων, είναι βέβαιο ότι οι πιθανότητες πτώσης, από πυραυλικά συστήματα που έχουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ και το καθεστώς της Συρίας, αυξάνονται πάρα πολύ.
Η γνωστή ιστοσελίδα "Nordic Monitor" είχε αποκαλύψει παλαιότερα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που χρονολογούνται από το 2016, στα οποία αναφέρονταν ότι υπάρχουν πολλά ελαττώματα στα drone τύπου "Bayraktar", που σχετίζονται με τα συστήματα επικοινωνίας και άλλες δυνατότητες τους.