Από την στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός τον περασμένο Νοέμβριο επιστήμονες ανά την υφήλιοι αναζητούν απεγνωσμένα την πηγή...
Από την στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός τον περασμένο Νοέμβριο επιστήμονες ανά την υφήλιοι αναζητούν απεγνωσμένα την πηγή της προέλευσής του.
Όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός, Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν την αλληλουχία του γονιδιώματός του και κατέστησαν τα δεδομένα διαθέσιμα σε ερευνητές ανά την υφήλιο. Στη συγκεκριμένη μελέτη ο δρ Άντερσεν και οι συνεργάτες του από πολλά άλλα ερευνητικά ιδρύματα ανέλυσαν το γεντικό πρότυπο για τις δύο προεξέχουσες πρωτεϊνες στο περίβλημα του ιού, τις οποίες χρησιμοποιεί για να «αγκιστρωθεί» και να διαπεράσει τα τοιχώματα των ανθρώπινων και ζωικών κυττάρων. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι πρωτεϊνες αυτές ήταν τόσο αποτελεσματικές στην «αγκίστρωση» στα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε είναι πολύ πιθανό να προέκυψαν ως αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Το ίδιο ακριβώς δείχνει και η «συνολική μοριακή δομή» του νέου κορωνοϊού. Όπως εξήγησαν σε ανακοίνωσή για τα ευρήματά τους οι ερευνητές, «αν κάποιος προσπαθούσε να κατασκευάσει έναν νέο κορωνοϊό ως παθογόνο, θα τον είχε κατασκευάσει ξεκινώντας από την μοριακή του δομή, που είναι γνωστό ότι προκαλεί την ασθένεια. Αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η μοριακή δομή του SARS-CoV-2 διέφερε ουσιαστικά από εκείνες των ήδη γνωστών κορωνοϊών και μοιάζει περισσότερο με συναφείς ιούς που βρίσκονται σε νυχτερίδες και παγκολίνους».
Βάσει των ευρημάτων τους οι ερευνητές θεωρούν ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από κάποιο άλλο ζώο -έναν ενδιάμεσο ξενιστή - προτού περάσει στους ανθρώπους. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει ακριβώς από που προήλθε ο ιός, οι ερευνητές ελπίζουν ότι με τη μελέτη τους θα μπει ένα τέλος στα σενάρια ότι ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο δημιούργημα. «Τα ευρήματα είναι κρίσιμα για μια τεκμηριωμένη με στοιχεία απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούσαν σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19. Και συμπεραίνουν ότι ο ιός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης βάζοντας τέλος στις εικοτολογίες περί σκόπιμης χρήσης γενετικής μηχανικής», λέει η δρ Τζόσι Γκόλντινγκ, επιδημιολόγος του βρετανικού ερευνητικού ιδρύματος Welcome Trust.