Ένα από τα μεγάλα εμπόδια της τηλεκπαίδευσης εν μέσω κορονοϊού ήταν η έλλειψη του τεχνολογικού υλικού σε μαθητές και δημόσια σχολεία. Τώρα,...
Ένα από τα μεγάλα εμπόδια της τηλεκπαίδευσης εν μέσω κορονοϊού ήταν η έλλειψη του τεχνολογικού υλικού σε μαθητές και δημόσια σχολεία. Τώρα, η μεγάλη κινητοποίηση ιδιωτών οδηγεί σε μια νευραλγική δωρεά σε τεχνολογικό εξοπλισμό, η οποία ξεπερνάει τα 1 εκατ. ευρώ και τα 9.000 tablet.
Ήταν και παραμένει το πιο μεγάλο αγκάθι της τηλεκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές εν μέσω πανδημίας: η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού κι ειδικά σε μαθητές των πιο απομακρυσμένων περιοχών αλλά και των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και περιοχών.
Το Υπουργείο Παιδείας κατέγραψε και χαρτογράφησε τις ανάγκες των παραπάνω μαθητών ξεκινώντας μια παράλληλή συνεργασία με εταιρίες- δωρητές που θέλουν να συνδράμουν στην επίλυση του προβλήματος και να στηρίξουν την ελληνική μαθητική κοινότητα.
Έτσι, εκτός από τον εξοπλισμό που έχει ήδη διαθέσει στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και του πρόσθετου υλικού που δρομολογείται μέσω ΕΣΠΑ, έρχεται κι ο ιδιωτικός τομέας να στηρίξει την ενίσχυση του εξοπλισμού της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Η δωρεά ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και αφορά σε tablets κι άλλες συσκευές τεχνολογίας, για χρήση από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
2.500 σχολεία «υποδέχονται» φρέσκο τεχνολογικό εξοπλισμό
Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι ήδη καθ' οδόν για περισσότερες από 2.500 σχολικές μονάδες (Γυμνάσια και Λύκεια) που καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού προχώρησε σε μια γενναία δωρεά ύψους 1 εκατ. προς το Υπουργείο Παιδείας ενώ πληροφορίες θέλουν τον όμιλο να είναι σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Υγείας για τη στήριξη της μεγάλης προσπάθειας αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Οι εταιρείες του Ομίλου Olympia, PUBLIC-MediaMarkt παραδίδουν 3.230 συσκευές τεχνολογίας, laptops και tablets , ενώ επίσης η εταιρεία SUNLIGHT που ανήκει στον όμιλο δωρίζει 770 laptops σε 364 δημόσια σχολεία στους δήμους Καβάλας, Ξάνθης και Κομοτηνής.
Τα κριτήρια για την διάθεση του υλικού
Ο εξοπλισμός συνιστά περιουσία της σχολικής μονάδας και θα ξεκινήσει να διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση. Στόχος, να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και σε ένα βάθος χρόνου να γίνει εμβάθυνση κι ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών.
Προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη οικογενειών με κριτήρια το χαμηλό εισόδημα, την ανεργία των κηδεμόνων, τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες, πολύτεκνες ή ορφανικές οικογένειες.
Θα συνυπολογιστούν ακόμα, οι ειδικές δυσκολίες μάθησης ή οι εξαιρετικές επιδόσεις μαθητών. Όσο για τον ακριβή αριθμό των συσκευών ανά σχολείο αυτός θα καθορίζεται με βάση το ύψος των δωρεών, το μαθητικό πληθυσμό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.
Ακολουθούν κι άλλες δωρεές
Η ακόμα πιο θετική είδηση είναι πως σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές δωρεές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Μέσα από αυτές το Υπουργείο θα ενισχύσει περαιτέρω τον εξοπλισμό του συνόλου των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας ενώ θα ενισχύσει και τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία που έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη σε τεχνολογικό εξοπλισμό.
Αυτή η κινητοποίηση του Υπουργείου σε συνδυασμό με τις μεγάλες στοχευμένες δωρέες στις ομάδες που τις έχουν μεγάλη ανάγκη , μόνο αισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα εν μέσω της πανδημίας.