Γιατροί, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι στη Σουηδία αποκηρήσσουν, με ανοιχτή επιστολή τους, ως αποτυχημένη την αντισυμβατική προσέγγιση τη...
Γιατροί, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι στη Σουηδία αποκηρήσσουν, με ανοιχτή επιστολή τους, ως αποτυχημένη την αντισυμβατική προσέγγιση της κυβέρνησής τους στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ η χώρα μετρά πλέον πάνω από 1.000 νεκρούς.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τους «γείτονές» της, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, η Σουηδία έχει ακολουθήσει αλλιώτικη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν έχει επιβάλει lockdown, περιοριζόμενη σε «light» μέτρα περιορισμού. Τα αυστηρότερα μέτρα που έχει υιοθετήσει η χώρα είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων και των επισκέψεων σε γηροκομεία.
Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και επικρίσεις. Σήμερα, η υπηρεσία δημόσιας υγείας ανακοίνωσε 1.033 θανάτους και συνολικά 11.445 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 114 άτομα ενώ 915 άνθρωποι νοσηλεύονται ή έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από την άλλη, η Φινλανδία που έχει περίπου το μισό πληθυσμό της Σουηδίας, έχει έως σήμερα 64 θανάτους και έχει κλείσει προ πολλού εστιατόρια και σχολεία.
Σε μία ανοιχτή επιστολή, 22 γιατροί, ιολόγοι, ερευνητές των κορυφαίων νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας εκφράζουν τη δυσφορία τους για την «αποτυχημένη» στρατηγική της κυβέρνησης, ζητώντας άμεση και ριζική αλλαγή πλεύσης. Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ομάδα επιστημόνων, τις τελευταίες τρεις ημέρες πριν το τέλος των πασχαλινών διακοπών, μεταξύ 7-9 Απριλίου δηλαδή, «10,2 άνθρωποι ανά εκατομμύριο πληθυσμού πέθαιναν κάθε μέρα στη Σουηδία.
Στην Ιταλία το αντίστοιχο νούμερο ήταν 9,7. Στη Δανία ήταν 2,9, στη Νορβηγία 2 και στη Φινλανδία 0,9». «Η προσέγγιση αυτή πρέπει να αλλάξει ριζικά και άμεσα» ζητούν οι υπογράφοντες από την κυβέρνηση, προτείνοντας δέσμη μέτρων όπως την αύξσηη των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο σχολείων και εστιατορίων, τον επαρκή εξοπλισμό όσων δουλεύουν με ηλικιωμένους και τη διενέργεια μαζικών τεστ σε υγειονομικό προσωπικό. Με πληροφορίες από Guardian/Forbes