Ο Πύργος Ηλείας, όπως η Αμαλιάδα και η Γαστούνη παρουσιάστηκαν πρώτες στο χάρτη εξάπλωσης του ιού ως εστίες μετάδοσής του, όμως εδώ κα...
Οι πρώτες μέρες ήταν εφιαλτικές. Η επιστροφή των εκδρομέων από το ταξίδι στους Αγίους Τόπους με τους επιβάτες σε κακή κατάσταση, έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό, να λιποθυμούν μέσα στο λεωφορείο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στο, Πύργο, την Αμαλιάδα και την Γαστούνη, ο θάνατος μέρες μετά του καθηγητή που συμμετείχε στο ταξίδι, ο πανικός των κατοίκων και η αρχική ανυπακοή που έδειξαν απέναντι στα μέτρα περιορισμού, τα ύποπτα κρούσματα που το έσκαγαν από το νοσοκομείο, η παρέμβαση του εισαγγελέα και το κυνηγητό της αστυνομίας με τις ιχνηλατημένες επαφές. Όλα αυτά τα γεγονότα συνηγόρησαν στην εκτίμηση ότι στο νομό Ηλείας αργά ή γρήγορα θα γινόταν «μακελειό».
Συνομιλώντας πριν από λίγο με τον δήμαρχο Πύργου, Χρήστος Παππού, μας επιβεβαίωσε αυτό που αρχικά μετέφεραν τουριστικοί παράγοντες της περιοχές. Ότι τις τελευταίες 20 περίπου μέρες δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε ένα ύποπτο κρούσμα Covid-19, από τα δεκάδες ύποπτα που εμφανίζονται κάθε μέρα σχεδόν στο νοσοκομείο Πύργου για να εξεταστούν. Ακόμη κι αυτά που στέλνονται στο νοσοκομείο του Ρίου, καθώς η κατάσταση τους κρίνεται πιο σοβαρή, δεν επιβεβαιώνονται ως θετικά.
Πως εξηγείται το φαινόμενο; «Πολύ απλά οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν έστω και καθυστερημένα την σοβαρότητα της κατάστασης» απαντάει ο κ. Παππους, για να προσθέσει: «Οι «γενναίοι» έκαναν πίσω καθώς έβλεπαν ότι ο φόβος είναι υπαρκτός, ειδικά μετά τον θάνατο του καθηγητή που συμμετείχε στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Κατάλαβαν ότι έπρεπε να τηρήσουν την καραντίνα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευαν οι ίδιοι και φυσικά οι οικογένειες τους. Τότε έκαναν πίσω».
Ο φόβος εξαπλώθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από την ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και τα μέτρα που λάμβανε η κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο. Έτσι μια μέρα, όλοι μα όλοι κλείστηκαν στα σπίτια τους.
«Έγινε και σωστή ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και έτσι απομονώθηκαν πολύ γρήγορα τα ύποπτα κρούσματα» συμπληρώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλος. « Έκτοτε έχουμε πολλά ύποπτα κρούσματα, όμως κανένα επιβεβαιωμένο, με εξαίρεση ένα μόλις και αυτό πριν από καιρό που αφορά σε γιατρό του νοσοκομείου» επισημαίνει.
Τι θα γίνει όμως με το τουριστικό μέλλον της περιοχής; Με τις 250 κρουαζιέρες που φτάνουν κάθε καλοκαίρι στο Κατάκολο, τις μικρές μονάδες και τα all inclusive ξενοδοχεία που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες απ' όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη;
Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar Resorts, λέει στο protothema.gr ότι «πάμε σε μια σεζόν ειδικών συνθηκών, στην οποία η ρευστότητα των επισκεπτών και των επιχειρήσεων, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο». Και εξηγεί: «Οι μεν επισκέπτες θα φανεί ότι έχουν πληγεί από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19 ενώ και οι τουριστικές μονάδες δεν έχουν την αναγκαία ταυτότητα για να σηκώσουν το ανοιγμα, καθώς θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες με το θέμα των επιταγών που έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Πάμε λοιπόν σε μια σεζόν περιορισμένη, όπου λίγα ξενοδοχεία θα ρισκάρουν να ανοίξουν. Ευτυχώς που στην Ηλεία τα νέα είναι εξαιρετικά όσον αφορά τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας και αναμένεται ψήφος εμπιστοσύνης από την ελληνική αγορά».