Γεωτρήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε η Τουρκία, πιθανώς συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές της ελλη...
Γεωτρήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε η Τουρκία, πιθανώς συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο σχεδιασμό.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 (δηλαδή μετά τις 30 Ιουνίου) προβλέπεται "καυτό" καθώς η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εκτονώσει την κρίση που βιώνει σε διάφορους τομείς στο εσωτερικό της, αλλά και τις ήττες σε Συρία και Λιβύη. Προφανείς στόχοι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Με βάση την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, και επ' αυτού ενημερώθηκε και η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, εντός του 2020 θα γίνουν πέντε γεωτρήσεις από την ΤΡΑΟ.
Οι περιοχές που θα γίνουν οι γεωτρήσεις δεν καθορίζονται, πλην όμως στον προγραμματισμό αναφέρονται τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, η Ανατολική Μεσόγειος, που παραπέμπει σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας και η Μαύρη Θάλασσα.
Οι γεωτρήσεις αυτές, όπως αναφέρει το philenews, αναμένεται να αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και εκτιμάται πως θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Τουρκία, δηλαδή τα τρία γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από καλά ενημερωμένες πηγές, με βάση τον τουρκικό σχεδιασμό, το πρώτο βήμα θα γίνει σε περιοχή, που «καλύπτεται» από το λεγόμενο Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
Εάν για κάποιους λόγους, που ενδεχομένως να συνδέονται με πιθανή αντίδραση της Αθήνας (τούτου θα κριθεί στην πράξη), το σενάριο αυτό θα εγκαταλειφθεί και οι έρευνες θα συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στους σχεδιασμούς της Τουρκίας ετοιμάζεται κίνηση στην ανατολική Μεσόγειο με το τρίτο γεωτρύπανο να στοχεύει στην ελληνική ΑΟΖ. Το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τούρκιγιε» είναι ένα ακόμα δείγμα των τουρκικών ενεργειών.
Με τη συνταγή της δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ελλάδα «την ώρα που ο κόσμος ασχολείται με τον αγώνα κατά του κορωνοϊού βρίσκει την ευκαιρία να επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες της στην ανατολική Μεσόγειο».
Κι αυτό γίνεται για να δικαιολογήσει την επόμενη κίνηση της Τουρκίας που είναι να στείλει το τρίτο της γεωτρύπανο το «Κανουνί» στην ανατολική Μεσόγειο. Όλες οι ενδείξεις είναι πως το «Κανουνί» θα ταξιδέψει προς την ελληνική ΑΟΖ, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή που καθορίζει η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Κάτι που ενισχύεται από τη ρητορική του φιλοκυβερνητικού Τύπου στην Τουρκία.
Σ’ ό,τι αφορά τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά του. Όπως και τα ερευνητικά σκάφη Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός συνεχίζουν κι αυτά τις έρευνές τους αδιαλείπτως.