Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πάσχα: Αυξήθηκαν 50% οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία -Τιμές ως και 45% κάτω του κόστους

Σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, ως και 45%, και χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής (μείωση 2 ευρώ/κιλό), πουλούν αμνοερίφια ...


Σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, ως και 45%, και χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής (μείωση 2 ευρώ/κιλό), πουλούν αμνοερίφια ενόψει των γιορτών του Πάσχα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, με τη ζήτηση να καταγράφεται ικανοποιητική και τις «ελληνοποιήσεις» να έχουν περιοριστεί.





Οι κρεοπώλες πάντως καταγράφουν περισσότερες παραγγελίες αμνοεριφίων (50%), συγκριτικά με πέρυσι, αλλά σημαντικά μειωμένη την ζήτηση σε ποσότητα. «Άλλωστε δεν χωράει ένα αρνί ή κατσίκι 10κιλο στο φούρνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ,μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης διευκρινίζοντας πως οι περισσότερες οικογένειες δεν θα γευτούν αυτό το Πάσχα τον οβελία, το πατροπαράδοτο αρνάκι στη σούβλα.

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ακόμη περισσότερο λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι χάνουν οικονομικά, με τους εμπόρους να αγοράζουν αμνοερίφια σε εξευτελιστικές τιμές, όταν ο παραγωγός για να έρθει «ίσα βάρκα ίσα νερά», χωρίς κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. Διευκρίνισε πως η εκτροφή ενός αρνιού βάρους 10 κιλών στοιχίζει στο Έλληνα κτηνοτρόφο, πάνω από 70 ευρώ.
Για τη φετινή περίοδο, η τιμή πώλησης αμνοεριφίων κυμαίνεται στα 3,80-4 ευρώ/κιλό «δύο ευρώ/κιλό χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο», ενώ ανέφερε πως η ζήτηση είναι σχετικά ικανοποιητική. Για τις ελληνοποιήσεις, τόνισε ότι «είναι σε ιστορικό χαμηλό» .


Ως προτεραιότητα για στήριξη του κλάδου έθεσε: την επιδότηση 15 ευρώ/ζώο με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ,( στην Ισπανία εγκρίθηκε ήδη η διπλάσια, ήτοι 30 ευρώ/ζώο όπως είπε) και ένταξη κτηνοτρόφων στους ΚΑΔ των νέων μέτρων στήριξης κυρίως για να τυγχάνουν των ρυθμίσεων και να «ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και όχι για να πάρουν τα 800 ευρώ».


«Η επιταγή που πήρα από τον έμπορο ανακλήθηκε, λόγω της παράτασης των 75 ημερών, ωστόσο η δική μου, για την εξόφληση των ζωοτροφών που αγόρασα πρέπει να πληρωθεί κανονικά. Πως θα το καταφέρω αυτό;», διερωτήθηκε. Για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά ζώο, υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται περί έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων λόγω κορωνοϊού. «Είναι ένα ποσό που παίρνουμε κάθε χρόνο και το ύψος του εξαρτάται από τον αριθμό ζώων που διαθέτει κάθε κτηνοτρόφος», είπε.
«Ζήτηση υπάρχει», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια εμείς οι κτηνοτρόφοι μόνο κλαίμε αφού οι τιμές ολοένα και μειώνονται. Φέτος πουλάμε αμνοερίφια σε τιμή χαμηλότερη κατά 2 ευρώ συγκριτικά με πέρυσι. Στην καλή περίπτωση πουλάμε 3,70 ευρώ/κιλό αμνοερίφια και στην χειρότερη όχι πάνω από τρία ευρώ/κιλό».

Για τη διεξαγωγή των παζαριών που λειτουργούσαν στο παρελθόν πριν το Πάσχα, λόγω του κορωνοϊού, επισήμανε ότι «γίνονται εν κρυπτώ και κυρίως τηλεφωνικά και δε θυμίζουν σε τίποτα το εθιμοτυπικό, εορταστικό ύφος που είχαν πριν χρόνια».

Για τις ελληνοποιήσεις, τόνισε ότι «γίνονται φυσικά, αν και φέτος όχι στο βαθμό των προηγούμενων χρόνων». «Αυτό που συμβαίνει,πρόσθεσε, είναι ότι από Φεβρουάριο κάποιοι φέρνουν ζώα από τα Βαλκάνια, τα εντάσσουν στις μονάδες τους και μετά τα διαθέτουν με ελληνικό κωδικό σφαγείου, ως ελληνικά. Για αυτό ζητάμε κάθε ζώο να φέρει την σφραγίδα προέλευσης».
Σχολιάζοντας για τις φετινές τιμές στα αμνοερίφια ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, σημείωσε ότι «στη Θάσο κτηνοτρόφος πούλησε κάτω από τα 3 ευρώ/κιλό». Εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν αδιάθετα αμνοερίφια επειδή "οι κτηνοτρόφοι πουλάμε όσο- όσο, με το φόβο μην μας μείνει ζώο, το οποίο θα πρέπει να ταΐσουμε».

Αντίθετα, φόβους ότι θα είναι «πολλά τα αδιάθετα αμνοερίφια φέτος», εξέφρασε το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης , τονίζοντας ότι παρά τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων φέτος οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πουλούν χαμηλότερα ως και 1,5 ευρώ/κιλό συγκριτικά με πέρυσι που η τιμή αμνοεριφίων διαμορφωνόταν σε 5,50 ευρώ/κιλό».


Επισήμανε ότι ο κλάδος χρειάζεται άμεσα στήριξη,κι επιδότηση από την πολιτεία των θηλυκών ζώων, σε τιμές πώλησης Πάσχα, ώστε «να μπορέσουμε τουλάχιστον να πετύχουμε αύξηση του κοπαδιού». Για τα παζάρια που παραδοσιακά γίνονται μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων, σε Λαγκαδά, Δράμα και Κιλκίς, τόνισε ότι εξ αιτίας του κορονοιού γίνονται στα κρυφά και στο πεζοδρόμιο».

Χαρακτηρίζοντας τη ζήτηση «ικανοποιητική, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, εκτίμησε ότι «η Θεσσαλία δεν θα έχει αδιάθετα αμνοερίφια και σε ό,τι αφορά τις ελληνοποιήσεις είπε ότι μειώθηκαν φέτος αλλά ακόμη έχουμε πολλές. Αυτό, γιατί οι μεγαλοέμποροι φρόντισαν από τον Φεβρουάριο κιόλας να δημιουργήσουν στοκ στους καταψύκτες ενώ και ό ίδιος προτείνει την ενίσχυση κατά 30 ευρώ/ζώο των κτηνοτρόφων.

Αύξηση 50% στις παραγγελίες αμνοεριφίων στη Θεσσαλονίκη
Αναφερόμενος στην αύξηση των παραγγελιών στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης τόνισε πως «το 70% των πολιτών έχει φροντίσει για το πασχαλινό του τραπέζι, που φέτος θα γίνει στις πόλεις. Για αυτό βλέπουμε μείωση 50% στη ζήτηση για κιλά. Φέτος δεν έχει σούβλες στην αυλή». Για την τιμή του παραδοσιακού οβελία, τόνισε ότι κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 8,20-8,50 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι διαμορφωνόταν σε 8,30-8,80 ευρώ/κιλό.

iefimerida.gr