Με έντονη γλώσσα περιγράφει η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τα τραγικά περιστατικά που οδήγησαν στον διωγμό και τη σφαγή ενάμιση εκ...
Με έντονη γλώσσα περιγράφει η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τα τραγικά περιστατικά που οδήγησαν στον διωγμό και τη σφαγή ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Κογκρέσο αναγνώρισε διακομματικά και με συντριπτική πλειοψηφία τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χρησιμοποιεί τον αρμενικό όρο «Meds Yeghern» που μεταφράζεται ως το «Μεγάλο Έγκλημα».
Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 29 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία.
Οι Αμερικανοί Πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός Πρόεδρος που τόλμησε να χρησιμοποιήσει την λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά την διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για γενοκτονία. Παρόλα αυτά όμως, δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Αν και ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να μην χαρακτηρίζει τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία, η ανακοίνωση περιγράφει τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα ως τις «χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα». Επιπλέον, επισημαίνει πως η αναγνώρισή τους είναι σημαντική, όχι μόνο για τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων, αλλά και για τη προστασία των ευάλωτων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο.