Η Πορτογαλία πλήττεται από την επιδημία του κορονοϊού και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στην Πορτογαλία κινδυνεύουν να μείν...
Η Πορτογαλία πλήττεται από την επιδημία του κορονοϊού και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στην Πορτογαλία κινδυνεύουν να μείνουν τουλάχιστον προσωρινά άνεργοι.
«Η μάχη αυτή δεν είναι κούρσα 100 μέτρων, είναι μαραθώνιος», τόνισε η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας Μάρτα Τεμίντο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καλώντας τους πολίτες να εντείνουν τη μάχη τους κατά της covid-19 καθώς ακόμη «δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ».
«Τώρα είναι η ώρα να ισορροπήσουμε τον φόβο με τη γενναιότητα, τη γενναιότητα να μένουμε σπίτι, να συνεχίσουμε να βοηθάμε άλλους, να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε», τόνισε η Τεμίντο.
Η Πορτογαλία έχει 10.524 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 266 θανάτους. Την Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση για 15 ημέρες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και έθεσε αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, κυρίως στη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα.
Η οικονομία της Πορτογαλίας, μια χώρα που έλαβε πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της covid-19, παρά τα πολλά κυβερνητικά μέτρα που έχουν στόχο να υποστηρίξουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου ενός πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η οικονομία της χώρας θα βυθιστεί και πάλι στην ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ να σημειώνει πτώση 3,7% με 5,7% το 2020. Πέρυσι είχε σημειώσει αύξηση 2,2%.
Εξάλλου έχει ανακοινωθεί νέο μέτρο το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναστέλλουν προσωρινά τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους ή να μειώνουν το ωράριό τους, όχι όμως να τους απολύουν.
Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι 31.914 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, με συνολικό αριθμό εργαζομένων 552.000 έχουν ήδη ζητήσει να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα περισσότερα αιτήματα αφορούν επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας, αλλά και μεταποιητικές εταιρείες και επιχειρήσεις επισκευών.
Φέτος η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 10,1% με 11,7% από 6,5% που ήταν το 2019, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.