Σημαντικές ανακοινώσεις για τα τεστ στον ευρύ πληθυσμό, τα οποία θα καθοδηγήσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των επιστημόνων για την...
Σημαντικές ανακοινώσεις για τα τεστ στον ευρύ πληθυσμό, τα οποία θα καθοδηγήσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των επιστημόνων για την άρση των μέτρων, αναμένονται πιθανότατα σήμερα, μετά από σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εικόνα της σποραδικής επέκτασης της νόσου σε ανθρώπους που πέρασαν τη νόσο χωρίς συμπτώματα, ή με ελαφρά συμπτώματα σπίτι, είναι σημαντική για τις αποφάσεις που θα ληφθούν ως προς την άρση του lockdown.
Ο λόγος που δεν έχουν γίνει τεστ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου:
“Για τα τεστ στον πληθυσμό, κάποιοι λένε, ότι καλό θα ήταν να είχαμε την εικόνα πριν βγούμε από τα μέτρα. Σωστό, αλλά πρέπει να έχουμε και τα αξιόπιστα τεστ. Κανένας στον κόσμο δεν τα έχει αυτή τη στιγμή. Τώρα κάτι φημολογείται ότι βρέθηκε ένα δύο αξιόπιστα τεστ”, επισημαίνει.
Κορονοϊός: Ενεργοποιούνται τα 500 συνεργεία του ΕΟΔΥ για τα την εξέταση του πληθυσμού
Τα 500 συνεργεία του ΕΟΔΥ τα οποία θα πραγματοποιούν εξετάσεις κατ' οίκον με επιδημιολογικά κριτήρια στον ευρύ πληθυσμό, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στις επόμενες μέρες. Οι επιστήμονες είναι πολύ κοντά να καταλήξουν σε ένα νέου είδους τεστ που είναι περισσότερο αξιόπιστο.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε χαρακτηριστικά κατά την χθεσινή ενημέρωση: “Στην Επιτροπή συζητείται αυτή τη στιγμή η στρατηγική χρήση εργαστηριακών δοκιμασιών και η επέκταση των κριτηρίων ελέγχου για τα οποία θα σας ενημερώσω αύριο, καθώς και επανεξέταση της ευρείας χρήσης των ταχέων τεστ αντισωμάτων και των κριτηρίων με τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε τέτοια τεστ σε επιδημιολογικές μελέτες. Θέλουμε, κατά κάποιο τρόπο, να μην οδηγηθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που έζησαν άλλες χώρες και να χρησιμοποιήσουμε αξιόπιστες δοκιμασίες αντισωμάτων για επιδημιολογικούς σκοπούς”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα θα γίνεται διασταύρωση αποτελεσμάτων εργαστηριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων.