Οι επιδημικές εξάρσεις σε οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία, σε δομή φιλοξενίας στην Αργολίδα και σε ιδιωτικές κλινικές στην Αττική, έδειξαν...
Όταν στις αρχές Απριλίου ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραφε την επιστροφή της χώρας από το πεδίο των περιοριστικών μέτρων, και την παραλλήλιζε με οδήγηση σε ένα δρόμο με πολλές στροφές, όπου το γκάζι και το φρένο θα εναλλάσσονταν συνέχεια, πιθανότατα δεν θα πίστευε ούτε κι ο ίδιος ότι μέσα σε λίγες ημέρες, πριν και μετά το Πάσχα, θα χρειαζόταν να ενεργοποιηθεί τόσο πολύ και το γκάζι και το φρένο.
Έλεγχοι διενεργούνται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην κλινική " Ταξιάρχαι" | 26/04/2020 | ΕΡΤ
Πρόκειται αναμφίβολα για μία δραματική ανατροπή στην πορεία της χώρας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία φαινόταν ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο το μεγάλο μολυσματικό μέτωπο του ιού και δρομολογούνταν η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.
Πλέον οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές αντιμετωπίζουν με συντονισμένες κατασβεστικές κινήσεις τις εστίες όπου σημειώθηκε αναζωπύρωση της επιδημίας SARS-COV-2 και υλοποιούν εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις κλειστές δομές για να προλάβουν νέα διασπορά του κορωνοϊού.
Η Γενική Κλινική «Ταξιάρχαι» βρίσκεται στο μικροσκόπιο εισαγγελικών, επιστημονικών και υγειονομικών αρχών. Τέσσερις άνθρωποι που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στη συγκεκριμενη κλινική έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες έχοντας μολυνθεί με κορωνοϊό και εμφανίσει λοίμωξη Covid-19. Τουλάχιστον 38 έχουν μολυνθεί και νοσούν, τόσο ασθενείς όσο και εργαζόμενοι. Άλλοι 39, όλοι γιατροί που συνεργάζονταν με την κλινική, έχουν τεθεί σε απομόνωση. Κι ακόμη 121 έχουν ιχνηλατηθει ως επαφές κρουσμάτων κι έχουν λάβει οδηγίες για απομόνωση και έλεγχο των συμπτωμάτων τους.
«Αυτό φοβόμαστε, να αυξηθούν τα περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας την θλιβερή εξέλιξη της κλινικής στο Περιστέρι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι με τα τωρινά δεδομένα, το σύστημα υγείας έχει θωρακιστεί και έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί άνοδο της επιδημιολογικής πορείας, εάν προκύψει.
Τα στοιχεία από τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν την πορεία της καμπύλης τις τελευταίες δέκα ημέρες, δείχνουν ειδικότερα εξάρσεις και υφέσεις. Την Κυριακή των Βαϊων αναφέρθηκαν 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η μικρή, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, εστία λοίμωξης Covid-19 σε οικισμό Ρομά στη Θεσσαλία άλλαξε τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες. Καταγράφηκαν διαδοχικά 27, 28, 20 και 24 κρούσματα από τη Μεγάλη Δευτέρα ως τη Μεγάλη Πέμπτη. Η αύξηση των κρουσμάτων συσχετίστηκε με τον κλειστό πληθυσμό της περιοχής. Από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή του Πάσχα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ημερησίως ήταν μονοψήφιος – καταγράφηκαν ενδεικτικά 4 κρούσματα τη Μεγάλη Παρασκευή, άλλα 5 το Μεγάλο Σάββατο και 10 την Κυριακή του Πάσχα και την επομένη – αναφέρθηκαν συνολικά για το διήμερο. Ωστόσο, η δομή των Σομαλών προσφύγων από το Κρανίδι ανέτρεψε την εικόνα. Η ανακοίνωση για τα 150 κρούσματα στον κλειστό πληθυσμό της δομής την περασμένη Τρίτη δρομολόγησε περιοριστικά μέτρα στην ευρύτερη περιοχή και δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατοίκους για να αποτυπωθεί η διασπορά.
«Οι φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές αποτελούν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς για τη διασπορά και μετάδοση του νέου ιού. Εμένα αυτό που συνεχίζει να με εκπλήσσει με αυτή τη νόσο, είναι η σημαντική δυναμική της μετάδοσης, ιδιαίτερα σε τέτοιους κλειστούς πληθυσμούς, όπως οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και μέσα στο δικό μας χώρο, στην οικογένειά μας, με σημαντική ενδοοικογενειακή μετάδοση. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση και η απομόνωση αυτών των περιπτώσεων, τόσο μειώνεται η μετάδοση» σημείωσε την περασμένη Τρίτη ο κ. Τσιόδρας. Την ημέρα εκείνη είχαν καταγραφεί 6 κρούσματα στον γενικό πληθυσμό εκτός από τα 150 στη δομή (ξενοδοχείο) στο Κρανίδι. Την επόμενη ημέρα αναφέρθηκαν 7 κρούσματα. Μια ημέρα αργότερα, την περασμένη Πέμπτη δηλαδή, τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα 55, εκ των οποίων τα 28 αφορούσαν την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι. Άλλα 27 καταγράφηκαν και την Παρασκευή.
Ωστόσο, τα μέτρα που τηρεί ο γενικός πληθυσμός αλλά και τα αντανακλαστικά των αρχών που σπεύδουν να κατασβέσουν τις εστίες που αναζωπυρώνονται, λειτούργησαν όπως φάνηκε το Σαββατοκύριακο. Καταρχάς, αποδείχθηκε σημαντικος ο άμεσος κι έγκαιρος έλεγχος στην κλινική Κασταλία όπου είχε εντοπιστεί ένα κρούσμα. Κι αυτό γιατί όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν ηταν αρνητικά - έλεγχοι έγιναν σε 300 ενοίκους και 170 εργαζόμενους.
Τα κρούσματα στις δύο υγειονομικές δομές έχουν προκαλέσει ανησυχία αλλά και οργή τόσο στους επιστήμονες όσο και στην κυβέρνηση. Ειναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσιόδρας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, έκαναν λόγο για «ανεύθυνες συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια που έχει γίνει στην χώρα μέχρι σήμερα για τη μείωση της διασποράς».
Όταν μάλιστα οι «ανεύθυνες συμπεριφορές» προέρχονται από ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο της υγείας και εκ της θέσεως τους οφείλουν να είναι ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι, είναι επιστημονικά υπεύθυνοι για υγειονομικές δομές που φιλοξενούν εκατοντάδες ανθρώπους, ευάλωτους λόγω ηλικίας και λόγω νοσημάτων, τότε γίνεται αντιληπτός ο μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγουν τα κρούσματα και ο έλεγχος της πανδημίας.