Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους των επιστημόνων αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων. Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδ...
Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, μιλώντας στο Οpen, είπε ότι το άνοιγμα των σχολείων «επιδημιολογικά είναι ένας κίνδυνος του οποίου δεν ξέρουμε το μέγεθος» τονίζοντας παράλληλα ότι το μάθημα για τα παιδιά θα είναι μόλις 10 μέρες.
Εξήγησε μάλιστα ότι η απόφαση «είναι εν μέρει η επιστημονική γνώση και εν μέρει πολιτική με πολιτικο-οικοναμικά κριτήρια».
Είναι ένα δίλημμα «η πρόκληση με το τι κάνουμε με τα σχολεία σε περιόδους κρίσεις» τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
Η Αθηνά Λινού πρόσθεσε ότι «ή εξασφαλίζεις πλήρως την ασφάλεια στα σχολεία ή επιλέγεις την εξ αποστάσεως εκπαίδευση».
Παράλληλα ζήτησε περισσότερες μάσκες από το υπουργείο Παιδείας στους μαθητές και εύκολη πρόσβαση σε βρύσες.
Ενώ σχολίασε την απόφαση για προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολεία «ή για όλους ή για κανέναν».
Η προαιρετική χρήση μάσκας οδηγεί σε μπουλινγκ, επισήμανε.
Τα παιδιά του δημοτικού είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν με τα μέτρα, ωστόσο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν να ανοίξουν τα σχολεία σε αυτές τις ηλικίες.
Αυτό συμβαίνει επειδή ανεπιβεβαίωτες μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι τα δέκα έτη τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο, εξήγησε η καθηγήτρια επιδημιολόγος.
Οι χώρες αυτές δοκιμάζουν με το να ανοίξουν οι μικρές τάξεις, αν θα υπάρξει έξαρση, εμείς πάντως κάνουμε το αντίθετο, υπογράμμισε η Αθηνά Λινού.
Τέλος, η καθηγήτρια παρότρυνε τους γονείς να μην επαναπαυθούν, και να να αποφεύγουν τα παιδιά την επαφή με ηλικιωμένους και μετά την άρση των μέτρων.