newmoneyΟι γιατροί διαπιστώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις πως το γύρισμα των σοβαρών ασθενών με κορωνοϊό μπρούμυτα βοηθά στην αύξηση της ποσ...
newmoneyΟι γιατροί διαπιστώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις πως το γύρισμα των σοβαρών ασθενών με κορωνοϊό μπρούμυτα βοηθά στην αύξηση της ποσότητας οξυγόνου που φτάνει στους πνεύμονές τους
Η τεχνική του να γυρίζεις μπρούμυτα (proning) έναν ασθενή που πάσχει από κορωνοϊό συνιστάται από εμπειρογνώμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο ως τρόπος μείωσης των αναπνευστικών προβλημάτων που εμφανίζουν οι νοσούντες, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επικύρωση των στοιχείων ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με COVID-19.
Το proning είναι μια τεχνική όπου οι ασθενείς που δυσκολεύονται να πάρουν οξυγόνο γυρίζουν μπρούμυτα, και η οποία βοηθά τους πνεύμονες να μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα πιο αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς παραμένουν σε αναπνευστήρα.
Συνήθως χρησιμοποιείται για ασθενείς που δεν έχουν τις αισθήσεις τους, εδώ και χρόνια, σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Συγκεκριμένα, μία νέα οδηγία από την Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει προς τους ιατρούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να γυρνάνε μπρούμυτα τους ασθενείς που αναφέρουν δυσκολία αναπνοής λόγω του κορωνοϊού.
Οι συγγραφείς της οδηγίας -γιατροί και νοσηλευτές δηλαδή που ειδικεύονται στην εντατική θεραπεία και την αναπνευστική ιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο-, αναφέρουν ότι αυτή η τεχνική μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση και να μειώσει την ανάγκη για αναπνευστική βοήθεια με τεχνιτά μέσα άρα και την πιθανότητα θανάτου για ασθενείς με COVID-19.
Η οδηγία αναφέρει: «Η τοποθέτηση μπρούμιτα είναι μια απλή επέμβαση που μπορεί να γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι συμβατή με όλες τις μορφές βασικής αναπνευστικής υποστήριξης και απαιτεί λίγο ή καθόλου εξοπλισμό στον ασθενη».
Ωστόσο, η οδηγία δεν συνιστάται για όλους τους ασθενείς, καθώς αποκλείει έγκυες γυναίκες ή ασθενείς με τραύματα στο πρόσωπο.
Η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει και η περίπτωση ενός ασθενή με κορωνοϊό στο εβραϊκό νοσοκομείο Long Island, ο οποίος κατάφερε να αποφύγει την μηχανική υποστήριξη.
Οι γιατροί διαπιστώνουν πως το γύρισμα των σοβαρών ασθενών με κορωνοϊό μπρούμυτα βοηθά στην αύξηση της ποσότητας οξυγόνου που φτάνει στους πνεύμονές τους.
«Σώζουμε ζωές με αυτό τον τρόπο, 100%» δήλωσε η Ναρασιμάν, περιφερειακός διευθυντής ΜΕΘ στο Northwell Health, που διαθέτει 32 νοσοκομεία στην Νέα Υόρκη. «Είναι κάτι τόσο απλό που μπορούμε να κάνουμε και έχουμε δει αξιοσημείωτη βελτίωση. Μπορούμε να το δούμε σε κάθε ασθενή».
«Μόλις το δεις να λειτουργεί, θέλεις να το κάνεις όλο και περισσότερο και το βλέπεις ότι πιάνει σχεδόν αμέσως» πρόσθεσε η Δρ. Κάθριν Χίμπερτ, διευθυντής του ιατρικού ICU στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα όταν κάποιο μπαίνει μπρούμυτα. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε αναπνευστήρα, χρειάζονται περισσότερη καταστολή όταν βρίσκονται μπρούμυτα, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη παραμονή στη ΜΕΘ.