Του Χρήστου Μαζανίτη_ Το πλωτό μέσο παρακολούθησης του Έβρου, το υπερ-σκάφος με το οποίο θα σφραγίσει την φύλαξη κάθε «τυφλού» σημείου...
Του Χρήστου Μαζανίτη_ Το πλωτό μέσο παρακολούθησης του Έβρου, το υπερ-σκάφος με το οποίο θα σφραγίσει την φύλαξη κάθε «τυφλού» σημείου στο φυσικό υδάτινο σύνορο με την Τουρκία παρέλαβε ο Ελληνικός Στρατός. Πρόκειται για το σκάφος με τον κωδικό «ONEX Νεώριον Ερμής ΧΙΧ» που αποτελεί δωρεά των Ναυπηγείων Σύρου, για την ενίσχυση της θωράκισης των συνόρων με την Τουρκία.
Πρόκειται για αλουμινένιο σκάφος με βύθισμα μόλις 40 εκατοστών, που το καθιστά ιδανικό για επιχειρήσεις στο Δέλτα του Έβρου, όπου ο πυθμένας παρουσιάζει μεγάλες βαθομετρικές αυξομειώσεις. Φέρει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων και κινείται με εξωλέμβια μηχανή 150 ίππων.
Το «ONEX Νεώριον Ερμής ΧΙΧ» φέρει πληθώρα ηλεκτρονικών μέσων, όπως συσκευή δέσμης υπερύθρων για νυχτερινή πλοήγηση, κάμερα Full HD, κάμερα υπέρυθρου μικρού κύματος (SWIR), θερμική κάμερα IR ψυχόμενη, και σύστημα επιτήρησης με laser (Laser Range Finder) εμβέλειας 10 χιλιομέτρων. Με απλά λόγια, αυτό το σκάφος γίνεται το υπερ-μάτι του Στρατού με εμβέλεια 10 χιλιομέτρων, δίνοντας την δυνατότητα στους χειριστές και το κέντρο επιχειρήσεων να γνωρίζουν επακριβώς τι ετοιμάζουν να κάνουν οι Τούρκοι (διακινητές ή Στρατός) σε οποιοδήποτε σημείο πριν ακόμη πλησιάσουν το νερό.
Όπως έχουμε αποκαλύψει στο enikos.gr, κομβικό ρόλο σε αυτή την πολύ σημαντική προσθήκη στον Ελληνικό Στρατό έχει παίξει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει κάνει πολύ και αθόρυβη δουλειά ώστε να ενισχύσει με διάφορες πρωτοβουλίες μέσω δωρεών την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, τρέχοντας μάλιστα και την συγκεκριμένη δωρεά.
Ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, είναι ο ένας από τους επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με τη δωρεά του σκάφους, που με όλο τον εξοπλισμό του κοστίζει πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό πόσο αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες επιτήρησης του Δέλτα στον Έβρο από τον Στρατό, το σύστημα των αισθητήρων είναι πλήρως λειτουργικό υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες περιβάλλοντος (θερμοκρασίες λειτουργίας -32°C ως +55°C) και δίνει τη δυνατότητα επιτήρησης στόχων μεγάλων αποστάσεων σύμφωνα με τα κριτήρια αναφοράς (Johnson, NATO STANAG 4347) που είναι:
8.5 Km για άνθρωπο σε όρθια θέση (0.5m x 1.8m),
16.5 km για στόχο NATO (2.3m x 2.3m)
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα δουλεύει αυτόνομα και σε διασύνδεση με το κέντρο επιχειρήσεων.