Τα σχέδια της Τουρκίας για την ενεργοποίηση των νέων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400 έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας το...
Τα σχέδια της Τουρκίας για την ενεργοποίηση των νέων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400 έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, αλλά η χώρα δεν σκοπεύει να αντιστρέψει την απόφαση (για ενεργοποίηση) που έχει εγείρει την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.
Τα παραπάνω ανέφερε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Όμως, το ξέσπασμα του κορωναϊού έχει εστιάσει τις τουρκικές προσπάθειες στην καταπολέμηση της πανδημίας και στην σωτηρία μιας οικονομίας που μόλις αποσύρθηκε από την ύφεση πέρυσι. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν έχουν θέσει το ζήτημα των S-400 δημοσίως.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει πισωγύρισμα στην απόφαση ενεργοποίησης των S-400 (αλλά) λόγω του COVID-19 … το σχέδιο για να είναι έτοιμοι τον Απρίλιο θα καθυστερήσει», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Θα μπορούσαν να περάσουν αρκετοί μήνες πριν ενεργοποιηθεί το ρωσικό σύστημα, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ορισμένα τεχνικά ζητήματα πρέπει να ξεπεραστούν.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι οι S-400, τους οποίους η Μόσχα παρέδωσε στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, είναι ασύμβατοι με την άμυνα του ΝΑΤΟ και θα έθεταν σε κίνδυνο τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 τα οποία η Τουρκία σχεδίαζε να αγοράσει. Η αγορά ακυρώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η απόκτησή τους από την Τουρκία σημαίνει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις στις ΗΠΑ βάσει νομοθεσίας που έχει σχεδιαστεί για να τιμωρήσει χώρες που αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.
Η Τουρκική Προεδρία δεν έκανε καμία αναφορά για τους S-400 στη δήλωση της μετά από την τηλεφωνική συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η συνομιλία επικεντρώθηκε στη συνεργασία για την προστασία της υγείας και της οικονομίας από τον κορωναϊό.
Η ανάπτυξη των S-400 στον ίδιο εναέριο χώρο με τα αεροπλάνα των ΗΠΑ θα ήταν ένα «τεράστιο πρόβλημα» που θα δημιουργούσε μια νέα κρίση μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Richard Outzen, ανώτερος σύμβουλος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα.
Η αεροπορική δύναμη της Τουρκίας περιλαμβάνει αεριωθούμενα αεροσκάφη F-16 των ΗΠΑ, η οποία επρόκειτο να παραδώσει στην Άγκυρα τα νέα F-35. Η Ουάσιγκτον «έκοψε» την Τουρκία από το πρόγραμμα ως απάντηση στην αγορά των S-400.
Το ζήτημα «έχει κατασιγάσει τώρα λόγω του COVID, αλλά η σκέψη στην Ουάσιγκτον πριν την πανδημία κυριαρχούσε η συζήτηση ότι οι Τούρκοι πιθανότατα θα ενεργοποιούσαν το σύστημα τον Απρίλιο και το Κογκρέσο επρόκειτο να κινηθεί για την επιβολή κυρώσεων», δήλωσε ο Outzen. «Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο έχει φύγει».