Μια από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, θα αποτελέσει η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της...
Το ΓΕΕΘΑ είναι αυτό που θα αποφασίσει την αποστολή των ισραηλινών drones και με βάση τον επιχειρησιακό ρόλο τους θα αποφασίσει και για τη βάση από την οποία θα επιχειρούν. Επισήμως σήμερα θεωρείται «πρόωρη» η συζήτηση για την έδρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα αναβαθμίσουν επιχειρησιακά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες υστερούν στο θέμα των UAV. Πρακτικά ωστόσο «δεν μπορεί να αποκλεισθεί η βάση της Λάρισας» με δεδομένη την εμπειρία σε θέματα UAV, ενώ στην 110 Πτέρυγα Mάχης εδρεύουν τα ελληνικά μη επανδρωμένα «Πήγασos».
Όπως είναι γνωστό, από τη Λάρισα επιχειρούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- αυτές τις ημέρες δεν φαίνεται να πραγματοποιούν πτήσεις προσωρινά καθώς η Αεροπορική Βάση της Λάρισας περιλαμβάνεται στη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) που υπέγραψαν πρόσφατα Ελλάδα και ΗΠΑ, επεκτείνοντας τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.
Το ΓΕΕΘΑ θα εξετάσει τον επιχειρησιακό ρόλο των UAV Heron και με δεδομένες τις εξελίξεις σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας με αφορμή το προσφυγικό, αλλά και τις εξελίξει σε περιοχές ΑΟΖ, θα αποφασίσει για την έδρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιλέγοντας Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας – που θα έχει και τον χειρισμό των UAV – μεταξύ Λάρισας και Kρήτης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Κακάρα στην Ελευθερία, τα ισραηλινά «Heron», που θα αποκτηθούν με τη μέθοδο της μίσθωσης για τρία χρόνια, θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά επιχειρησιακά, στο σκέλος της επιτήρησης της Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και με δεδομένο ότι οι δυνατότητες των ισραηλινών UAV «προσεγγίζουν» τις δυνατότητες των αμερικανικών MQ-9. onlarissa.gr