22 Μαΐου σήμερα και στο επετειακό της μέρας καταγράφεται μεταξύ άλλων η επιχείρηση της ΕΟΚΑ στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» της Λευκωσίας. Ό...
Όπως γράφει μεταξύ άλλων δημοσίευμα της Σημερινής, σκοπός αυτής της επιχείρησης ήταν ο θάνατος του Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ. Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χαρίλαος Ξενοφώντος τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα ωστόσο, ο ωρολογιακός μηχανισμός εξερράγη μετά τη λήξη της παράστασης και την αποχώρηση του Κυβερνήτη.
«Ο Χαρίλαος Ξενοφώντος γεννήθηκε το 1925 στη Μεσόγη της Πάφου και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό. Έμπλεος ορμής προς απόσυρση του αγγλικού ζυγού, με το πρώτο εγερτήριο σάλπισμα, το 1955, τόλμησε τα ατόλμητα και μας δίδαξε πως Ελεύθερη Κύπρος σημαίνει θυσία, ολοκαύτωμα, αγχόνη. Το Μάιο του 1955 τοποθέτησε βόμβα κάτω από το κάθισμα του Άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο Παλλάς.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 1955 απέδρασε, μαζί με άλλους συναγωνιστές του, από το φρούριο της Κερύνειας, όπου τον κρατούσαν χωρίς δίκη. Από εκεί έφτασε σε χωριά της Πιτσιλιάς, όπου οι γνώσεις του από τον αγγλικό στρατό βοήθησαν τα μέγιστα ως προς την εκμάθηση των όπλων και της όλης τέχνης του πολέμου σε συναγωνιστές του.
Στη συνέχεια πήγε στα Σπήλια, όπου βρισκόταν και ο Αρχηγός Διγενής. Έλαβε μέρος μαζί με άλλους αντάρτες σε πολλές αποστολές και επιδρομές κατά του Άγγλου κατακτητή με αίσιο τέλος. Εκεί όμως που διακρίθηκε ο Χαριλλής, όπως τον αποκαλούσαν, ήταν στην επική μάχη των Σπηλιών με την ομάδα του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ.
Μέσα σε μια λυσσαλέα καταδίωξή τους από Άγγλους στρατιώτες και μέσα στα χιόνια και τη βροχή, από τα μέσα του Δεκεμβρίου του 1955 μέχρι τα μέσα περίπου του Ιανουαρίου του 1956, συνόδευσε τον Αρχηγό, από τις περιοχές Σπηλιών, Κακοπετριάς, Γαλάτας και άλλων περιοχών, στα βουνά του Κύκκου.
Παρέμεινε στο πλευρό του Αρχηγού τόσο κατά την παραμονή του στο λημέρι της Βασιλικής όσο και στο λημέρι του Καλόγηρου».