Συνεχίζει να στέλνει βοήθεια η Άγκυρα στην Τρίπολη. Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη, οι πτήσεις cargo γίνονται εκτός του ελληνικού FIR, κ...
Συνεχίζει να στέλνει βοήθεια η Άγκυρα στην Τρίπολη. Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη, οι πτήσεις cargo γίνονται εκτός του ελληνικού FIR, καθώς οι Τούρκοι γνωρίζουν πως θα υπάρχει ελληνική αντίδραση.
Έτσι λοιπόν, πέντε αεροπορικές πτήσεις καταγράφηκαν χθες με προορισμό τη Λιβύη.
Οι τρεις απογειώθηκαν από Κωνσταντινούπολη, με προορισμό την Τρίπολη και τη Μισράτα, που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Σαράζ.
Οι άλλες δύο πτήσεις ήταν από αεροσκάφη της συριακής Al-Sham Wings.
Κάνει τα ''στραβά'' μάτι η Ευρώπη
Πριν μερικές ημέρες ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrel, ανακοίνωσε με περηφάνια την έναρξη της νέας αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ''Irini'', αγνοώντας επιδεικτικά το τι ακριβώς υλοποιεί η Τουρκία στην Λιβύη εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα.
Αεροσκάφη ΑΦΝΣ και φρεγάτες θα περιπολούν στο πλαίσιο της αποστολής ''Irini'' για αρκετές ημέρες. Η Γερμανία θα συμμετάσχει επίσης στην επιχείρηση με 300 άτομα, ένα αεροσκάφος αναγνώρισης και αργότερα το καλοκαίρι πιθανώς με πολεμικό πλοίο.
Ωστόσο, υπάρχει κάτι για το οποίο ο Μπόρελ σιώπησε επιδεικτικά σε αντίθεση με την προηγούμενη αποστολή της ΕΕ, το λαθρεμπόριο όπλων της Τουρκίας, την μεταφορά Σύριων μαχητών και τις προκλήσεις της πολεμικής αεροπορίας του Ερντογάν στην Μεσόγειο.
Στις Βρυξέλλες, αυτή η αποστολή εκτιμάται ως «αποτυχία της πολύτιμης νέας συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δίνοντας ένα δυσμενές πολιτικό μήνυμα προς τον έξω κόσμο».
Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, ακόμη και εντός της ΕΕ υπάρχει μια σημαντική αντίδραση στην ιδέα της υποστήριξης της αποστολής από το ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, δεν πρόκειται για μια αμιγώς στρατιωτική επιχείρηση στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η ''Irini'' είναι ένα νέο μοντέλο της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Η επέμβαση θα πραγματοποιείται από τον αέρος μέσω δορυφόρου και μετά στη θάλασσα.
Στόχος της είναι να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη και συνεπώς, να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης σε μια χώρα που ταλανίζεται από εμφύλιο πόλεμο.
“Η επιχείρηση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για να τεθεί τελικά σε ισχύ το εμπάργκο στην προμήθεια όπλων στη Λιβύη”, δήλωσε ο David McAllister, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής στο κοινοβούλιο της ΕΕ, από το γερμανικό κόμμα των σοσιαλδημοκρατών.
Σύμφωνα με την Die Welt, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται εξαιρετικά για την Λιβύη, διότι ο πόλεμος θα συμβάλει στην εμφάνιση ενός ακόμη μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων από την χώρα αυτή και άλλα αφρικανικά κράτη προς την ΕΕ.
Ωστόσο, είναι δυνατόν η ΕΕ να δράσει ξεχωριστά από το ΝΑΤΟ;
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Συμμαχία είναι παρούσα στη Μεσόγειο Θάλασσα, διότι τα πλοία της συμμετέχουν σε επιχειρήσεις Sea Guardian για την παρακολούθηση της περιοχής, την εκπαίδευση του στρατού και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μόνο που κάνουν ότι δεν βλέπουν τα τουρκικά εμπορικά πλοία να μεταφέρουν όπλα και Τζιχαντιστές.
Έτσι, αποφασίστηκε η τύχη της αποστολής, επειδή η αρχή της ομόφωνης λήψης αποφάσεων λειτουργεί στο ΝΑΤΟ.
Χωρίς νέες αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Fayez Sarraj, αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, θα είχε χάσει εδώ και καιρό στον πόλεμο εναντίον του στρατηγού Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Γαλλία.
Η ουσία είναι ότι η ΕΕ είχε μια ευκαιρία να δράσει συλλογικά ως ξεχωριστή δύναμη, αλλά τα συμφέροντα της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών, ουσιαστικά ακύρωσαν την όποια καλή πρόθεση.
Το αποτέλεσμα ήταν η Τουρκία να κάνει και πάλι αυτό που θέλει διαχωρίζοντας την ΕΕ και ακυρώνοντας την συμμετοχή του ΝΑΤΟ που θα έδινε μια άλλη νομιμότητα ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν στην κυριολεξία.