Πλέον άπαντες τρέχουν για να δούν έστω και το 40% των τουριστών του 2019 για να βγάλουν τουλάχιστον τα έξοδά τους. Η συνέντευξη του πρωθυ...
Πλέον άπαντες τρέχουν για να δούν έστω και το 40% των τουριστών του 2019 για να βγάλουν τουλάχιστον τα έξοδά τους.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Bild, από καφέ της Βούλας, με φόντο τον μαγευτικό Σαρωνικό, ήταν κίνηση στρατηγικής μήπως και προσελκύσει με αυτόν τον τρόπο «γενναίους» τουρίστες.
Θα ακολουθήσουν και άλλες συνεντεύξεις του σε διεθνή ΜΜΕ και επαφές με ηγέτες το επόμενο διάστημα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα «οι διακοπές αρχίσανε».
«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους Λιάνα Σπυροπούλου και Paul Ronzheimer, της Bild.
«Η Γερμανία θα περιλαμβάνεται σ’ αυτές με βάση τα δεδομένα που έχουμε δει έως τώρα και, βεβαίως, οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τα νησιά και από τις 15 Ιουνίου εάν θέλουν να έρθουν στην Αθήνα» όπως τόνισε.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, έρευνα που έγινε έδειξε ότι το 50% των Γερμανών δηλώνει ότι λόγω του κορωνοϊού θα μείνει στο σπίτι του, το Καλοκαίρι, το 30% θα ταξιδέψει στο εσωτερικό της χώρας και το 20% σε χώρες του εξωτερικού.
Σε ένα σημαντικό κομμάτι από αυτό το ποσοστό στοχεύει η κυβέρνηση. Ατού είναι η ταυτότητα της «ασφαλούς» χώρας που κέρδισε η Ελλάδα, μαζί με ότι εκπροσωπεί σε πολιτισμό και φυσική καλλονή. Σύμμαχοί της είναι και ταξιδιωτικοί οργανισμοί όπως η TUI, που ήδη είναι δέκτης του ενδιαφέροντος των Γερμανών για διακοπές στην Ελλάδα.
Η αναποφασιστικότητα, όμως, Ελλήνων ξενοδόχων να δηλώσουν αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, δυσχεραίνει και ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία τα οποία δεν γνωρίζουν τι πακέτα θα βγάλουν στην αγορά. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν γρήγορα για να μην χαθεί η τουριστική περίοδος όχι λόγω κορωνοϊού, αλλά από δικά μας αυτογκόλ.
Οι ημερομηνίες - κλειδί
Το Μαξίμου αναμένει την υποεπιτροπή, της Επιτροπής των Ειδικών, που εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα των άλλων χωρών, να προτείνει την White List, δηλαδή τη λίστα των χωρών που δεν είχαν πολλά κρούσματα του covid 19, για να την ανακοινώσει το αργότερο έως την Παρασκευή, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Newpost. Με δεδομένο ότι έως τις 15 Ιουνίου όσοι έρχονται στην Ελλάδα (είναι μόνο πολίτες της ΕΕ) θα μπαίνουν σε καραντίνα 15 ημερών, οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι εξής:
- 15-30 Ιουνίου: Ανοίγει εκτός από το «Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ικανοποιώντας αίτημα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα δέχονται πτήσεις με τουρίστες από τις χώρες της White List.
- 1η Ιουλίου: Ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας για να υποδέχονται τουρίστες από την ΕΕ αλλά και από τρίτες χώρες. Θα αποκλείονται χώρες με επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ, που θα συμπεριλαμβάνονται στην Black List, που θα ανακοινώνεται και θα ανανεώνεται κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών, ανάλογα με την εικόνα διασποράς που εμφανίζουν.
Παράλληλα, από την κυβέρνηση θα εκδίδονται ταξιδιωτικές οδηγίες για μη ασφαλείς χώρες, αποθαρρύνοντας τους Έλληνες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν προς τα εκεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost.
Η White List
Στη λίστα των χωρών που θα ανακοινωθεί ότι δίνεται το πράσινο φως στους πολίτες τους να επισκεφτούν από το πρώτο κύμα (μετά τις 15 Ιουνίου) την Ελλάδα περιλαμβάνονται: Γερμανία, Αυστρία, Ισραήλ, Δανία, Τσεχία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κροατία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Νορβηγία και άλλες.
Η Νορβηγία προστέθηκε και στο γκρουπ των ασφαλών χωρών που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Αυστριακού καγκελαρίου Κουρτς. Σήμερα οι εννέα ηγέτες - ανάμεσα τους είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είχαν την τρίτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, το άνοιγμα των σχολείων που παντού ήταν επιτυχές, τον τουρισμό, και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.