Στις 12 Φεβρουαρίου 2019, τέθηκε σε ισχύ η περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, προστατεύει τα ελλη...
Στις 12 Φεβρουαρίου 2019, τέθηκε σε ισχύ η περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα, μεταξύ άλλων, διότι, βάσει αυτής, η γειτονική χώρα δεν έχει δικαίωμα να αναμειγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Όμως, μια κίνηση ενός φορέα της γείτονος που είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας έρχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την άποψη.
ΠΗΓΗ: SLpress
Πρόκειται για την έκδοση του “Γλωσσολογικού Άτλαντα των “μακεδονικών” διαλέκτων”, που φέρει την υπογραφή της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων, η οποία εξακολουθεί, μάλιστα, να αυτοαποκαλείται “Μακεδονική” κατά παράβαση του άρθρου 1.3.ζ της Συμφωνίας που ορίζει ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για δημόσιες οντότητες πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του κράτους.
Όπως αναφέρεται, η έκδοση βασίζεται στα δεδομένα του προγράμματος “Σλαβικός Γλωσσολογικός Άτλας”, το οποίο ξεκίνησε μετά από απόφαση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Σλαβολόγων στη Μόσχα το Σεπτέμβριο του 1958. Σε αυτήν, γίνεται καταγραφή των γεωγραφικών σημείων στα οποία ομιλείται η “μακεδονική” γλώσσα.
Η ανάλυση, όμως, δεν περιορίζεται εντός του εδάφους του γειτονικού κράτους αλλά περιλαμβάνει και ελληνικά χωριά στα οποία γίνεται ευθέως λόγος ότι ομιλείται η “μακεδονική”, και μάλιστα, 3 συγκεκριμένες διάλεκτοί της, της Θεσσαλονίκης κι Έδεσσας, των Σερρών και του Λαγκαδά, και της Καστοριάς και Κορυτσάς.
Ακόμη και ο τρόπος που παρέχονται κάποιες πληροφορίες για την έρευνα στον πρόλογο υποκρύπτει σκοπιμότητα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το υλικό προέρχεται από 24 οικισμούς, 16 εντός της «ΔΒ Μακεδονίας», 1 στην Αλβανία και 7 στην “Μακεδονία του Αιγαίου”, που βρίσκεται στην Ελλάδα».
Η λέξη “Βόρεια”, όπως βλέπουμε, δεν παρατίθεται ολογράφως αλλά μόνο με το αρχικό της γράμμα κολλημένο με το ‘Ρ’ ώστε να δίδεται έμφαση στο «Μακεδονία». Στη δε παράθεση των περιοχών της χώρας υπάρχει η ένδειξη ‘ΡΜ’, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Επίσης, ενώ αναφορικά με την Αλβανία δε δίδονται πληροφορίες για την περιοχή που διεξήχθη η έρευνα, εν προκειμένω τη Μάλα Πρέσπα, όπου η “μακεδονική” αναγνωρίζεται ως μειονοτική γλώσσα, για την Ελλάδα τονίζεται ότι αφορά στη “Μακεδονία του Αιγαίου”, μια ονομασία που χρησιμοποιούν οι εθνικιστικοί κύκλοι των Σκοπίων με σαφείς επεκτατικές /αλυτρωτικές βλέψεις.
Είναι γνωστή η θεωρία τους περί μιας ενιαίας Μακεδονίας που έχει τριχοτομηθεί και πρέπει να επανενωθεί. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ