Την αισιόδοξη εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και μέχρι τα τέλη του...
Την αισιόδοξη εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου μετέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου.
Η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, μιλώντας στο "Radio North 98" τόνισε: «Στην αρχή της πανδημίας, τον Ιανουάριο, εκτιμούσαμε πως θα χρειαστούν 12-18 μήνες για να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα νεότερα δεδομένα, όμως, μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει εμβόλιο ακόμα και στα τέλη του φετινού φθινοπώρου»
Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να εξελιχθεί η σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα», η κ. Γιαμαρέλλου συμφώνησε με την προσέγγιση, ότι η επιστημονική κοινότητα θα κληθεί να διαχειριστεί ως «ανεκτή» μια ελαφρά και διαχειρίσιμη αύξηση κρουσμάτων: «Βασικό είναι να μην απειληθεί η αντοχή του συστήματος υγείας και να διατηρήσουμε την καμπύλη… επίπεδη, όπως το έχουμε καταφέρει ως τώρα. Βλέπετε ότι στη Γερμανία που κάνανε απότομη άρση περιορισμών, ο δείκτης Ro από το 0,4 επέστρεψε στο 1 και τώρα σκέφτονται να επαναφέρουν κάποιους περιορισμούς. Άρα είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε σιγά-σιγά, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς.»
Αναφορικά με την ανοσία της αγέλης η κα Γιαμαρέλλου είπε: «Οι υπολογισμοί ξένων στατιστικολόγων λένε ότι ο αριθμός που μπορεί να έχουν προσβληθεί είναι 20.000 άλλοι λένε το ανώτατο και 200.000. Όμως για να έχεις ανοσία της αγέλης πρέπει να έχει μολυνθεί το 60% του συνολικού πληθυσμού. Ακόμη και αν πάρουμε ως δεδομένο το ανώτατο όριο, τις 200.000 ούτε κατά διάνοια φτάνουν το 60% του πληθυσμού».
Τέλος επεσήμανε πως «χαλαρώνοντας τα μέτρα – που πρέπει να γίνει αυτό – πρέπει να έχουμε κατά νου τρία πράγματα: Αντισηψία των χεριών, εφαρμογή της απόστασης 2 μέτρων και σωστή χρήση της μάσκας. Αυτά τα τρία για πολύ καιρό θα τα έχουμε κοντά μας». Η ίδια υπογράμμισε πως είναι πλέον αυξημένη η δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού τεστ και θα αυξηθεί αυτή ακόμα περισσότερο, αν πιστοποιηθεί η αξιοπιστία των φθηνών τεστ που δοκιμάζονται, για να δούμε αν κάποιος είναι φορέας του κορονοϊού.