Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, το οποίο επικύρωσε τη μέθοδο αποζημίωσης βάσει του αλβανικού νόμου του 2015, ένα άλλο ...
Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, το οποίο επικύρωσε τη μέθοδο αποζημίωσης βάσει του αλβανικού νόμου του 2015, ένα άλλο πλήγμα ήρθε στους ιδιοκτήτες.
Πρόκειται για το νόμο του κτηματολογίου, με τον οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να νομιμοποιήσει ένα (1) εκατομμύριο οικόπεδα με παράνομες κατασκευές.
Πρόκειται για κατασκευές σε άτυπες περιοχές, μεταβίβαση κυριότητας γης σε τουριστικά χωριά ή εκείνους που έχουν νοικιάσει κρατική ιδιοκτησία.
Νόμος του Κομμουνισμού
Σύμφωνα με τους νομικούς πρόκειται για ένα νόμο παρόμοιο με αυτόν του 1945 όταν πραγματοποιήθηκαν οι απαλλοτριώσεις.
Καθώς, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, φαίνεται ότι η ιδιοκτησία των νόμιμων ιδιοκτητών θα υποτιμηθεί σημαντικά, ένα άλλο πλήγμα τους έχει έρθει από την αλβανική κυβέρνηση.
Πρόκειται για το νόμο «Κατά την ολοκλήρωση των μεταβατικών διαδικασιών ιδιοκτησίας» , ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου με 94 ψήφους της πλειοψηφίας.
Ο νόμος αυτός ωφελεί επίσης εκείνους που έχτισαν μετά το 2014, αφού τέθηκε προθεσμία για τη νομιμοποίηση σε άτυπες περιοχές, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε οικόπεδα, αλλά στους ιδιοκτήτες είναι γνωστές ως γεωργικές εκτάσεις.
Η εγγραφή αυτών των ακινήτων στο Υποθηκοφυλακείο, προκαλεί το δικαίωμα των νόμιμων ιδιοκτητών να απαιτήσουν την απώλεια της επιστροφής του ακινήτου.
Υποχρεωτική απαλλοτρίωση
Σύμφωνα με ειδικούς για το θέμα, η μαζική νομιμοποίηση που αναμένεται να λάβει χώρα βάσει αυτού του νόμου, είναι μια άλλη απαλλοτρίωση που γίνεται στους ιδιοκτήτες.
Οι εμπειρογνώμονες βλέπουν ότι πολλά ζητήματα είναι αλληλένδετα εδώ, παραβάλλοντας το νόμο με τους κομμουνιστικούς της δικτατορίας.
«Εάν το κομμουνιστικό καθεστώς κατέλαβε τη γη με το σύνθημα «Η γη ανήκει σε αυτόν εργάζεται σε αυτήν», αυτός ο νόμος χρησιμοποιεί το σύνθημα «Η γη ανήκει σε εκείνον που την καταλαμβάνει », ανέφεραν οι ειδικοί.
Ο νόμος παρέχει εξαιρετική εξουσία στην Κρατική Υπηρεσία Κτηματολογίου, η οποία θα διευθύνεται από τον σημερινό επικεφαλής της κρατικής κτηματικής υπηρεσίας ‘ALUIZNI’ Αρτάν Λάμε, όπου οι ιδιοκτησίες 120 χιλιάδων οικογενειών αναμένεται να νομιμοποιηθούν και να εγγραφούν στο υποθηκοφυλακείο, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από το νόμο 7501, με 1 εκατομμύριο οικοδομές σε άτυπες περιοχές γύρω από πόλεις όπου έχουν κατασκευαστεί παράνομα από διάφορα άτομα
Επωφελούνται Όλοι Οι Παράνομοι!
Αλλά ποιος επωφελείται από το νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, μόλις ένα έτος πριν από τις γενικές εκλογές;
Κάθε άτομο που έχει διαπράξει παρανομία ή έχει επωφεληθεί από έναν άδικο και καταχρηστικό νόμο, όπως συνέβη συνήθως αυτά τα χρόνια.
Μιλάμε λοιπόν για εκείνα τα άτομα που έχουν καταλάβει τη γη και έχουν κατασκευάσει παράνομα σε κάθε γωνιά της χώρας.
Άτομα που έχουν αποκτήσει γη βάσει του νόμου 7501, εκείνα που έχουν χτίσει τουριστικά χωριά στην ακτή για ενοικίαση, έχουν ήδη το δικαίωμα να γίνουν ιδιοκτήτες γης.
"Καθεστωτικοί" που έχουν κατασκευάσει εγκαταστάσεις για τουριστικούς σκοπούς σε παραλιακές περιοχές ή έχουν νοικιάσει κρατικά κτίρια σε γελοίες τιμές, αλλά που δεν κατέχουν τη γη.
Με λίγα λόγια, όλοι όσοι έχουν δημιουργήσει το ακίνητο και το εκμεταλλεύονται, επωφελούνται και γίνονται ιδιοκτήτες.
"Οι μόνοι που δεν επωφελούνται από αυτήν την ιστορία είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, αυτοί που πρέπει να περιπλανηθούν από το ένα δικαστήριο στο άλλο", λένε οι ειδικοί του τομέα.
Στην πραγματικότητα το ζήτημα της ιδιοκτησίας υπήρξε μια διαρκής γάγγραινα για οποιαδήποτε κυβέρνηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπόδισε τις επενδύσεις λόγω συγκρούσεων που είχαν τα άτομα στα δικαστήρια.
Αλλά, η κυβέρνηση του Ράμα κλείνει τα πάντα υπέρ της παρανομίας, λένε οι νομικοί.
Gazeta Mapo
--
The Hellenic Information Team