Ένα εντυπωσιακό βίντεο animation με πρωταγωνίστρια την 11χρονη που πέθανε στον μεγάλο λοιμό της αρχαίας Αθήνας Ανέκαθεν το παρελθόν έδινε...
Ένα εντυπωσιακό βίντεο animation με πρωταγωνίστρια την 11χρονη που πέθανε στον μεγάλο λοιμό της αρχαίας Αθήνας
Ανέκαθεν το παρελθόν έδινε χρήσιμα μαθήματα για το παρόν και το μέλλον. Μία επιπλέον απόδειξη γι' αυτό αποτελεί το νέο εμπνευσμένο βίντεο animation με πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι από την αρχαία Αθήνα, η οποία έχασε τη ζωή της από λοιμό, όπως ακριβώς και ο Περικλής, και προειδοποιεί τους σύγχρονους Έλληνες να είναι προσεκτικοί με τον κορωνoϊό και να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς εμείς και οι αγαπημένοι μας.
Μυρτις
Το πρόσωπο της Μύρτιδας μετά την ανάπλαση του 2010 από την ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη
Στο βίντεο, η δημιουργία του οποίου είναι αποτέλεσμα της κοινής πρωτοβουλίας του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη και των Ηνωμένων Εθνών, η εντεκάχρονη Ελληνίδα επικαλείται τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, συμφωνώντας μαζί του, ότι όλη η ανθρωπότητα ενωμένη θα νικήσει τον κοινό εχθρό.
«Η Μύρτις μας υπενθυμίζει στο βίντεο ότι το πολυτιμότερο δώρο είναι η ζωή και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι. Ότι όλοι μαζί θα νικήσουμε την πανδημία. Ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, χωρίς καμία εξαίρεση» υπογραμμίζεται
Το 430 πΧ, η εντεκάχρονη Αθηναία Μύρτις, θύμα και αυτή όπως και ο Περικλής του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά θα συμμετείχε στην παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ. Γιατί η Μύρτις, με τη σοφία και την εμπειρία των δυόμισι χιλιάδων χρόνων της, αισθάνεται τον κίνδυνο που βιώνει όλος ο πλανήτης από μία απειλητική αλλά όχι ανίκητη πανδημία, προσθέτει.
Το κοριτσάκι που έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης και αντίκριζε τον Παρθενώνα, ξεκίνησε το δεύτερο ταξίδι της στον κόσμο το 2010 με την παρουσίασή της στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Την ίδια χρονιά ξεκινά η συνεργασία της με τα Ηνωμένα Έθνη που την ονομάζουν «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, μαζί με άλλες διεθνείς προσωπικότητες όπως, ο γγ ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Ρόμπινσον και η ακτιβίστρια Μίκα Τζάγκερ. Με αυτή της την ιδιότητα στέλνει ένα πολύ μεταφρασμένο μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου ζητώντας τους να σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν από αρρώστιες σαν αυτή που σκότωσε και την ίδια,
ασθένειες που μπορούν στην εποχή μας να προληφθούν και να θεραπευτούν.
Η Μύρτις συνεχίζει ο εντυπωσιακό της ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Έγινε έκθεση, γραμματόσημο, νόμισμα και πίνακας ζωγραφικής. Διδάσκεται στα σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συναντά εκατοντάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί το αντικείμενο επιστημονικών συνεδρίων. Εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα κατά των πολέμων, της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας.
Μία Αρχαία Ελληνίδα γίνεται έτσι παγκόσμιο σύμβολο της επιστήμης και των κοινών πανανθρώπινων αξιών, που συνοδεύουν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, υπογραμμίζει στην ενημέρωσή του το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι αυτές οι ίδιες αξίες, όπως τονίζει, που βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου των Ηνωμένων Εθνών από το 1945 μέχρι σήμερα που γιορτάζουμε τα 75 χρόνια του κοινού μας Οργανισμού.
Το εντυπωσιακό animation δημιουργήθηκε από την INTO THE VOID σε παραγωγή και σκηνοθεσία Μανώλη Παπαγρηγοράκη.