Η Τουρκία "καίει" τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα σε μια μάταιη προσπάθεια να στηρίξει την καταρρέουσα λίρα και ενδέχεται να...
Η Τουρκία "καίει" τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα σε μια μάταιη προσπάθεια να στηρίξει την καταρρέουσα λίρα και ενδέχεται να εξαντλήσει τα αμερικανικά δολάρια μέχρι τον Ιούλιο, ανέφεραν ειδικοί οικονομολόγοι στο Arab News.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει επίσης μια διπλή οικονομική πρόκληση από την πανδημία του κορονοϊού - την επιδείνωση της κρίσης λόγω του lockdown και των περιορισμών κίνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και το γεγονός ότι ο COVID-19 θα αποτρέψει τη συνηθισμένη τουριστική ροή του καλοκαιριού.
Σε απάντηση, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει προμηθεύσει 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα αποθεματικά για τις κρατικές τράπεζες για να στηρίξουν τη λίρα τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, το ίδιο με το σύνολο του περασμένου έτους.
Τα αποθεματικά σκληρού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν στα 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα Απριλίου από περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες ταχείες απώλειες αποθεματικών για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ειδικός διατηρώντας την ανωνυμία του.
Οι αναλυτές της TD Securities έχουν εκτιμήσει ότι η Τουρκία ενδέχεται να εξαντλήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος μέχρι τον Ιούλιο, εάν η πίεση στο νόμισμά της συνεχίσει να αυξάνεται.
Ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Murat Uysal παραδέχτηκε ότι η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει «ακραίες συνθήκες» στις οποίες ενδέχεται να υπάρχει αστάθεια στο χρηματοοικονομικό απόθεμα της τράπεζας. Ωστόσο, ο Wolfango Piccoli, αναλυτής πολιτικών κινδύνων στην Teneo Intelligence στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η πολιτική της τράπεζας ήταν μη βιώσιμη επειδή δεν είχε επαρκείς πόρους για να διαχειριστεί την ύφεση.
Ο Piccoli είπε ότι η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της Τουρκίας στερείται αξιοπιστίας στα μάτια των αγορών και οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσουν τη λίρα καθιστούν αυτή την έλλειψη αξιοπιστίας ακόμη χειρότερη.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει επίσης την κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας της. Η τελευταία ετήσια έκθεση πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι «η απώλεια εσόδων από τον τουρισμό θα φέρει σημαντικές αμφιβολίες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Η απώλεια τουριστικών εσόδων για τα υπόλοιπα τρία τέταρτα του έτους μπορεί να φθάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι περίπου τα δύο τρίτα αυτών των εσόδων από τον τουρισμό εισπράττονται τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που θα είναι επίσης μια «χαμένη περίοδος» λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.