H Τουρκία εξασφάλισε τον τριπλασιασμό του ύψους ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) που είχε συμφωνήσει με το Κατάρ στα 15 δισ. δολάρια, ...
H Τουρκία εξασφάλισε τον τριπλασιασμό του ύψους ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) που είχε συμφωνήσει με το Κατάρ στα 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζάς της. Η συμφωνία αυτή της παρέχει κάποια πολύ αναγκαία εξωτερική χρηματοδότηση για την ενίσχυση των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της και βοηθά στη σταθεροποίηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.
Η Άγκυρα αναζητούσε επειγόντως πρόσβαση σε κεφάλαια του Κατάρ και άλλων χωρών για να αποτρέψει έναν πιθανό συναλλαγματικό φαύλο κύκλο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν δεκάδες δισ. δολάρια. Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η συμφωνία με την ομόλογό της στο Κατάρ – που οδήγησε στην αύξηση της υφιστάμενης συναλλαγματικής συμφωνίας από το ισόποσο των 5 δισ. δολαρίων – θα στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το εμπόριο.
Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο νωρίτερα αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των καθαρών συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και το σχετικά υψηλό εξωτερικό χρέος της χώρας, επιταχύνοντας έτσι την αναζήτηση της Άγκυρας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Το Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έκαναν έκκληση σε ομολόγους τους στο Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση υφιστάμενων γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) και στη Βρετανία και την Ιαπωνία για την καθιέρωση τέτοιων γραμμών.
Η Τουρκία έχει μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με το Πεκίνο, ύψους περίπου 1,7 δισ. δολαρίων. «Οι συζητήσεις για τις ανταλλαγές νομισμάτων συνεχίζονται και ιδιαίτερα κάποιες από αυτές είναι πολύ θετικές. Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα, επίσης, από αυτές σύντομα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος πριν από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος χαρακτήρισε είπε ότι ορισμένες από τις συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και άλλες έχουν «παγώσει».
Η Τουρκία μετακινήθηκε από την προτιμητέα για αυτή πηγή χρηματοδότησης με δολάρια, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία φαίνεται απίθανο να διευρύνει μία γραμμή swap, σύμφωνα με δηλώσει από αξιωματούχους της Fed. Αναλυτής της Commerzbank ανέφερε ότι η λίρα έκανε ράλι λόγω των προσδοκιών για συμφωνίες με το Τόκιο και το Λονδίνο, αλλά πρόσθεσε ότι τα swaps είναι μία «δευτερεύουσα ιστορία» σε σχέση με τις προοπτικές μίας ανάκαμψης των τουρκικών εξαγωγών τώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανοίγουν ξανά από τις καραντίνες που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές θα «διέλυαν τα σημερινά προβλήματα της λίρας, αν και πολλά προβλήματα θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες. Τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν στα 26 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια φέτος, εν μέρει λόγω των παρεμβάσεων κρατικών τραπεζών για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της λίρας, αναφέρουν αναλυτές. Οι υποχρεώσεις 12μήνου της Τουρκίας για το εξωτερικό χρέος της ανέρχονται σε 168 δισ. δολάρια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ