Ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν νωρίτερα τα ιαματικά λουτρά, καθώς οι άνθρωποι που χρειάζονται ...
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν νωρίτερα τα ιαματικά λουτρά, καθώς οι άνθρωποι που χρειάζονται τέτοιες θεραπείες είναι ηλικιωμένοι και συνήθως και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πάσχουν από άλλες παθήσεις όπως μυοσκελετικά προβλήματα. Επισης, ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν σε περίπτωση που ο ιαματικός τουρισμός αρχίσει.
‘Έχει συζητηθεί όπως τόνισε ο Σ.Τσιόδρας, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας ότι τα μέτρα προστασίας πρέπει να επικεντρώνονται στην τήρηση της απόστασης και στην εκπαίδευση του προσωπικού. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από οδηγίες που έχουν εκδοθεί, όπως είναι η αποφυγή συγχρωτισμού στα αποδυτήρια και στις τουαλέτες.
Όπως υπογράμμισε, οι χώροι αυτοί πρέπει να λειτουργούν με χαμηλή πληρότητα της τάξεως του 30 - 35%. Σε κάθε περίπτωση, ο Σ.Τσιόδρας τόνισε ότι με κανόνες μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν τα ιαματικά λουτρά στη χώρα μας καθώς είναι πράγματι σημαντικά και για άλλα προβλήματα υγείας.
Κορονοϊός: Δεν γλιτώνουμε ούτε με τον καύσωνα - Απαιτείται επαγρύπνηση
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθει ότι, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊος θα εξαλειφθεί, όπως έχει υπογραμμιστεί πολλές φορές. Ο μίνι “καύσωνας” ο οποίος έρχεται μέσα στο Σαββατοκύριακο σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό. Τι τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τι εξήγησε ο ειδικός λοιμωξιολόγος Σ.Τσιόδρας σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας.
Σπάνιο φαινόμενο για τον μήνα Μάη ο "καύσωνας"
Όπως είπε ο ίδιος ο Σ.Τσιόδρας: “Όπως με πληροφόρησε καθηγητής από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι υψηλές θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν στη χώρα κατά το διήμερο που ακολουθεί, είναι σπάνιο φαινόμενο για το μήνα Μάιο, ενώ τα τελευταία 62 έτη μόνο σε 7 ημέρες είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 33 βαθμούς. Το απαγορευτικό μπορεί να οδήγησε σε προσωρινή μείωση της ρύπανσης, αλλά είναι σαφές πως δεν ευθύνεται για την ζέστη του διημέρου. Οι μειώσεις των συγκεντρώσεων των αερίων ρύπων και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου όπως καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είναι απολύτως προσωρινές. Κατά συνέπεια δεν δικαιολογούν οποιοδήποτε εφησυχασμό, ούτε συνεπάγονται την επίλυση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης αλλά και αυτού της κλιματικής αλλαγής.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου - συχνά αρκετών δεκαετιών - τη μεταβολή του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο μακροχρόνιο, και αποτελεί κύριο αίτιο αυτής της σταδιακής ανόδου των θερμοκρασιών που παρατηρείται σε όλη την γη, καθώς και της εν γένει εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας”.