Μια Κινέζα συγγραφέας που κρατούσε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο σχετικά με την ζωή της σε καραντίνα στην Ουχάν, αποκάλυψε πώς οι αρχές δ...
Μια Κινέζα συγγραφέας που κρατούσε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο σχετικά με την ζωή της σε καραντίνα στην Ουχάν, αποκάλυψε πώς οι αρχές δήλωσαν αρχικά στον κόσμο ότι ο θανατηφόρος κορωνοϊός «δεν ήταν μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων».
Δεν είναι μεταδοτικός ο κορωνοϊός, τους έλεγαν
Την 1η Φεβρουαρίου έγραψε: «Τώρα που κάνω μια αναδρομή, ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός μου που μου είπε για πρώτη φορά ότι αυτός ο ιός ήταν μεταδοτικός. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουανζόνγκ. Στις 31 Δεκεμβρίου, μου έστειλε ένα δοκίμιο με τίτλο ‘Ύποπτη περίπτωση ιού άγνωστης προέλευσης στην Ουχάν’. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι την επίσημη κυβερνητική γραμμή: ‘Δεν είναι μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων, είναι ελεγχόμενος και αποτρέψιμος’. Μόλις το ακούσαμε, όλοι ανακουφιστήκαμε».
Κι όλα αυτά την ώρα που ο ανώτερος ιατρικός σύμβουλος της Κίνς, Δρ. Ζονγκ Νανσάν, προειδοποίησε πως το έθνος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με την «μεγάλη πρόκληση» ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Όπως δήλωσε στο CNN, οι αρχές στην Ουχάν είχαν αποκρύψει «βασικές λεπτομέρειες» σχετικά με το μέγεθος της αρχικής κρίσης στις αρχές του έτους. «Η πλειοψηφία των Κινέζων αυτή την στιγμή εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε μόλυνση από κορωνοϊό, λόγω έλλειψης ανοσίας» δήλωσε ο Δρ. Ζονγκ. «Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση, δεν είναι καλύτερα τα πράγματα από τις ξένες χώρες».
Τι περιγράφει στο ημερολόγιό της - Η φωτογραφία που την σόκαρε
Η Φανγκ Φανγκ, που γεννήθηκε στο Ναντζίνγκ αλλά μετακόμισε στην Ουχάν σε ηλικία 2 ετών, δημοσίευσε τις καταχωρήσεις του ημερολογίου της σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Weibo και το WeChat, αλλά οι αναρτήσεις της σύντομα διαγράφηκαν από λογοκριτές.
Το περιοδικό της, το οποίο ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου την ώρα που η πανδημία άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο, περιγράφει την αναταραχή για τις μάσκες προσώπου, το φαγητό και τις προμήθειες στα νοσοκομεία της πόλης των 11 εκατομμυρίων που βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης.
Σε μια μεταγενέστερη καταχώριση, στις 12 Φεβρουαρίου, η Φανγκ Φανγκ ισχυρίστηκε πως οι γιατροί και «πιθανώς και μερικοί ασθενείς» σε ένα προσωρινό νοσοκομείο, τραγουδούσαν σε ασθενείς με κορωνοϊό πάνω από τα κρεβάτια τους, όταν τους επισκέφθηκε ένας «τοπικός πολιτικός ηγέτης». Την επόμενη ημέρα, σε μία από τις πιο αναγνωσμένες καταχωρήσεις της, η συγγραφέας περιέγραψε την ζοφερή σκηνή μέσα σε ένα τοπικό κρεματόριο, μέσα από μια φωτογραφία που της έστειλε ο γιατρός φίλος της. Η Φανγκ Φανγκ εξήγησε ότι η φωτογραφία έδειχνε ένα «σωρό από κινητά στο πάτωμα του γραφείου κηδειών, με τους ιδιοκτήτες κάποιων εξ αυτών, να έχουν ήδη αποτεφρωθεί».
Στο ημερολόγιό της αφηγείται επίσης τις συγκλονιστικές ιστορίες από το δικό της lockdown, με ένα 3χρονο παιδί που φοβόταν αν βγει έξω και ζούσε με κρακεράκια για μέρες μετά τον θάνατο του παππού της, μέχρι να έρθουν τα καλά νέα στις 19 Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα, έγραψε η Φανγκ Φανγκ, «δεν υπήρχαν νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ουάχν». Καθ’ όλη την διάρκεια των επόμενων ημερών, η συγγραφέας περιέγραψε πώς η πόλη άρχισε να «ανοίγει σταδιακά» και άκουσε ακόμη και το γέλιο ενός παιδιού για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες.
Η τελευταία της ανάρτηση δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα άρει τους περιορισμούς μετακίνησης στις 8 Απριλίου. Όμως, το ημερολόγιο της Φανγκ Φανγκ για την τραγωδία που συνέβη στην πατρίδα της δεν γνώρισε θετική αποδοχή από τα εκατομμύρια των αναγνωστών της και αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι δεχόταν απειλές θανάτου, εάν αποφάσιζε να δημοσιοποιήσει το ημερολόγιό της στην Δύση. Αρκετοί από τους λογαριασμούς της έχουν διαγραφεί, όπως είπε η συγγραφέας, και ο λογαριασμός της στο Weibo έχει μπλοκαριστεί προσωρινά.
Απειλές για την ζωή της από εξαγριωμένους Κινέζους
Είπε ότι έλαβε απειλές και ανησυχούσε για την ασφάλεια της οικογένειάς της, καθώς αποτέλεσε στόχο εξαγριωμένων χρηστών του διαδικτύου που διέδωσαν ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς για την ίδια και μάλιστα αποκάλυψαν και την διεύθυνση της κατοικίας της.
Το ημερολόγιό της θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά και τα γερμανικά
Γεννημένη σε μια οικογένεια διανοούμενων, το πραγματικό όνομα της συγγραφέως είναι Γουάνγκ Φανγκ, αλλά χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Φανγκ Φανγκ. Το ημερολόγιό της κάποτε ήταν πολύ δημοφιλές από Κινέζους χρήστες του διαδικτύου που την επαίνεσαν που μίλησε για τους κατοίκους της Ουχάν που υπέφεραν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αλλά η λάμψη της έληξε ξαφνικά όταν αποκαλύφθηκε ότι οι δημοσιεύσεις της θα συντάσσονταν σε ένα βιβλίο και θα δημοσιεύονταν στα Αγγλικά και τα Γερμανικά. Η αγγλική έκδοση, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 30 Ιουνίου, θα γράφει στο εξώφυλλο: «Επιστολές από μια πόλη σε καραντίνα: Το ημερολόγιο της Ουχάν». Η γερμανική έκδοση είναι η πιο αμφισβητούμενη από τις δύο. Ρτο εξώφυλλο, που θα εικονίζει μια μαύρη μάσκα, γράφει: «Ημερολόγιο Ουχάν: Το απαγορευμένο ημερολόγιο από την πόλη όπου ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού».
Οι επικριτές λένε ότι η 64χρονη, που είχε κερδίσει το πιο διάσημο λογοτεχνικό βραβείο της Κίνας το 2010, παρέχει τροφή στις χώρες που είχαν επιτεθεί στο Πεκίνο για τον χειρισμό της πανδημίας. Μάλιστα, η Κίνα έχει κατηγορηθεί για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τον θανατηφόρο ιό από τις διεθνείς δυνάμεις κατά την έναρξη της πανδημίας. Ορισμένοι επικριτές κατηγόρησαν ακόμη την Φανγκ Φανγκ πως είναι «χαντζιάν», ένας υποτιμητικός όρος για έναν προδότης της φυλής των Κινέζων Χαν.
Οι πιστοί θαυμαστές της πάντως, συσπειρώθηκαν γύρω της στο Weibo. «Η Φανγκ Φανγκ δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν» έγραψε κάποιος. «Είστε ελεύθεροι να γράψετε ένα ημερολόγιο που να έρχεται σε αντίθεση με όσα έγραψε, να το μεταφράσετε και να το δημοσιεύσετε στο εξωτερικό».