Πληθαίνουν οι καταγγελίες στη Σουηδία για την «εγκατάλειψη» των ηλικιωμένων στην πανδημία του κορωνοϊού. Μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμέ...
Πληθαίνουν οι καταγγελίες στη Σουηδία για την «εγκατάλειψη» των ηλικιωμένων στην πανδημία του κορωνοϊού.
Μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους στην σκανδιναβική χώρα από τη νόσο ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας, και οι εργαζόμενοι εκεί πιστεύουν ότι υπάρχει μια θεσμική απροθυμία εισαγωγής ηλικιωμένων νοσούντων με την Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με το BBC.
Οι περισσότεροι ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δηλώσει από την αρχή της κρίσης πως προτεραιότητά της θα είναι οι πιο ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες.
Κάτι που ωστόσο -όπως ομολογήθηκε και από επίσημα χείλη – δεν έγινε.
«Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, παρά τις καλές μας προθέσεις», παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν.
Το δημοσίευμα του BBC, αναφέρεται στην περίπτωση της Lili Sedghi.
Ο πατέρας της, Reza, πέθανε από κορωνοϊό σε ένα γηροκομείο στα βόρεια της Στοκχόλμης.
Λίγο πριν πεθάνει του χορηγήθηκε ένεση μορφίνης όπως είπε στην κόρη του, μια νοσηλεύτρια.
Κανείς όμως δεν φρόντισε να του παράσχει οξυγόνο ή να καλέσει το ασθενοφόρο.
«Δεν ήταν κανείς εκεί, πέθανε μόνος του», λέει η Lili Sedghi. «Κι αυτό είναι άδικο», προσθέτει.
Η Σουηδία των 10 εκατομμυρίων είναι από τις χώρες της Ευρώπης που επέλεξαν την πιο χαλαρή προσέγγιση στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού και δεν προχώρησε σε αυστηρό lockdown.
Ωστόσο, οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας της Σουηδίας απαγορεύτηκαν στις 31 Μαρτίου.
Συγγενείς, φροντιστές και μέλη των συνδικάτων καταγγέλλουν ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός καθυστέρησε πολύ.
Υπήρχαν νοσηλευτές και φροντιστές με συμπτώματα της νόσου Covid-19 που πήγαιναν κανονικά στις δουλειές θέτοντας ευάλωτες ομάδες σε κίνδυνο.
Μάλιστα, φροντιστές σε οίκους ευγηρίας καταγγέλουν τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές για χάραξη πρωτοκόλλων που τους αποθάρρυναν να στέλνουν τους συμπτωματικούς ηλικιωμένους ενοίκους των γηροκομείων στα νοσοκομεία.
Προσθέτουν ότι υπήρχαν οδηγίες, οι οποίες δεν τους επέτρεπαν τη χορήγηση οξυγόνου στους ηλικιωμένους ασθενείς χωρίς έγκριση γιατρού.
«Μας είπαν να μην τους στέλνουμε στα νοσοκομεία ακόμα κι αν ήταν 65 ετών και είχαν ακόμα χρόνια ζωής μπροστά τους», δηλώνει η νοσηλεύτρια Latifa Löfvenberg, η οποία εργάστηκε σε διάφορους οίκους ευγηρίας γύρω από την περιοχή Gävle, στα βόρεια της Στοκχόλμης από την αρχή της πανδημίας.
»Δεν τους έστελναν στα νοσοκομεία και επί της ουσίας τους άφηναν να πεθάνουν από ασφυξία.
»Πέθαναν μην μπορώντας να ανασάνουν.
»Είναι πολύ δύσκολο να στέκεσαι μπροστά σε έναν άνθρωπο και να τον βλέπεις να πεθαίνει από έλλειψη οξυγόνου», συμπληρώνει η Latifa Löfvenberg, η οποία εργάζεται τώρα σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη Στοκχόλμη.
Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών που φροντίζει είναι μια επιπλέον ένδειξη της πολιτικής της Σουηδίας.
Η εν λόγω σκανδιναβική χώρα γύρισε την πλάτη τους στους ηλικιωμένους.
«Δεν έχουμε καθόλου ηλικιωμένους ασθενείς», λέει και συμπληρώνει «όλοι οι ασθενείς είναι γεννηθέντες των δεκαετιών του ’70, του ’80 και του ‘90».
Τραυματιοφορέας που μίλησε στο BBC σε καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι από την αρχή της κρίσης ποτέ δεν του ζητήθηκε ούτε μία φορά να σπεύσει με το ασθενοφόρο του να παραλάβει και να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε έναν ηλικιωμένο της Στοκχόλμης.