Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πόσο επηρεάζει το NATO η προτίμηση της Άγκυρας στα ρωσικά οπλικά συστήματα; Τουρκία και ΗΠΑ δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια συμμαχία...

Το αναζωογονημένο ενδιαφέρον της Άγκυρας για ρωσικά οπλικά συστήματα, όλων των ειδών, έρχεται σε μια εποχή οξείας πίεσης στις σχέσεις Το...

Πούτιν και Εργντογάν

Το αναζωογονημένο ενδιαφέρον της Άγκυρας για ρωσικά οπλικά συστήματα, όλων των ειδών, έρχεται σε μια εποχή οξείας πίεσης στις σχέσεις Τουρκίας – ΝΑΤΟ, και το Κρεμλίνο εργάζεται αποτελεσματικά για να το εκμεταλλευτεί

Τα σχέδια της Τουρκίας και η αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 σηματοδότησαν μια σημαντική αλλαγή στον αμυντικό προσανατολισμό της Άγκυρας, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον . Παρ ‘όλα αυτά, η συμφωνία για τους S-400 αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου», με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις να απειλούν τη στρατιωτική συνοχή του ΝΑΤΟ.




Το Κρεμλίνο και η Rosoboronexport – η κρατική εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας – επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το πολιτικό κεφάλαιο που χάραξε η πώληση των S-400 με πολλά περισσότερα συμβόλαια υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Όταν το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έδιωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 «εν αναμονή της τουρκικής απόφασης να παραιτηθεί από οποιοδήποτε ρωσικό σύστημα» στις αρχές του έτους, Ρώσοι και δυτικοί αναλυτές άμυνας ξεκίνησαν εικασίες ότι η Ρωσία θα αναπληρώσει το κενό με μια ικανοποιητική προσφορά μαχητικών Su-35. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η Μόσχα κοιτάζει πιο… ψηλά.

Πούτιν και Εργντογάν

Σε μια συνέντευξη που δόθηκε στα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός Σεργκέι Τσεμέζοφ άφησε να ενοηθεί πως η Μόσχα είναι ανοιχτή στη σύναψη ενός συμβολαίου με την Τουρκία για αεροσκάφη Su-57: «Αυτά τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς [το Su-57] έχουν εξαιρετικές ιδιότητες και δείχνουν έτοιμα για εξαγωγές, φαντάζουν ιδανικά για την Άγκυρα». Αλλά σαν μην έφτανε αυτό, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Τουρκία να χτίσει τα δικά της μαχητικά, αρκεί να έχουν ρωσικό… «χρώμα»: “[Η Ρωσία έχει] πολλά να προσφέρει στους Τούρκους συνεργάτες μας σε αυτό το [στρατιωτικό-τεχνικό] επίπεδο κι αναφορικά με την ανάπτυξη διαφορετικών συστημάτων. Αυτοί επίσης, έχουν μεγάλη εμπειρία. Μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά”, είχε δηλώσει πριν μερικού μήνες ο Σουγκάεφ, ηγέτης της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία.

Το σχέδιο της Ρωσίας είναι ξεκάθαρο, όπου το ΝΑΤΟ βλέπει «απειλές» η Ρωσία βλέπει ευκαιρίες. Κίνα και Ινδία ήταν οι εύκολοι στόχοι, η Τουρκία είναι όμως αυτή που θα αλλάξει τα δεδομένα για τις αμυντικές σχέσεις όπως τις ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Τραμπ και Ερντογάν

Από την άλλη οι ΗΠΑ έχουν κάνει ξεκάθαρες τις διαθέσεις τους: είναι διατεθειμένες να κάνουν εκπτώσεις, να φερθούν με επιείκεια, να ξαναβρεθούν με την Τουρκία στο εξοπλιστικό παζάρι, αλλά οι S-400 πρέπει να μείνουν στις αποθήκες.

Η χώρα του Ερντογάν έχει ανάγκη από χώρο ώστε να ελίσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, συνεπώς δεν μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση στην άκρα. Άλλωστε τα αντιφατικά μηνύματα που έχει λάβει από διαφορετικούς εκπροσώπους της Ουάσιγκτον δεν της εμπνέουν ασφάλεια την ίδια ώρα που η ένταση στη Συρία έδειξε πως και ο «γάμος» με τη Ρωσία δεν βασίζεται σε γερά θεμέλια.

Ένα είναι σίγουρο, Τουρκία και ΗΠΑ δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια συμμαχία όταν την πρώτη την εξοπλίζει ο Πούτιν.