Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, 26 Ιουνίου 1940: Στο πλαίσιο του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης, η Σοβιετική Ένωση παρουσιάζει ένα τελεσίγρα...
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, 26 Ιουνίου 1940: Στο πλαίσιο του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης, η Σοβιετική Ένωση παρουσιάζει ένα τελεσίγραφο στη Ρουμανία απαιτώντας να παραχωρήσει τη Βεσσαραβία και το βόρειο τμήμα της Βουκοβίνας.
Το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επιθέσεως υπέγραψαν στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα ο Υπουργός Εξωτερικών της ναζιστικής Γερμανίας Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ (Joachim von Ribbentrop) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενώσεως, Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μόλοτοφ, για αυτό και έγινε γνωστό και ως σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ...
Επίσης καθεμία πρέπει να μείνει ουδέτερη, αν η άλλη αναμιχθεί σε πόλεμο. Υπήρξαν βέβαια και μυστικά προσαρτήματα στη συνθήκη αυτή, τα οποία προέβλεπαν ότι:
H Πολωνία θα χωριστεί μεταξύ των δύο χωρών με σύνορα τους ποταμούς Νάρεφ, Βιστούλα και Σαν.
Με εξαίρεση τη Λιθουανία οι βαλτικές χώρες, Φινλανδία και Ρουμανία θα ανήκουν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής. Οι γερμανικές μειονότητες της σοβιετικής σφαίρας (υπάρχουν στις βαλτικές χώρες, στη Βεσσαραβία και στην Μπουκοβίνα) θα πρέπει να την εγκαταλείψουν.