Οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης στους τουριστικούς προορισμούς είναι αυτές που θα καθοδηγήσουν τους επιστήμονες και όχι οι αριθμοί εισα...
Οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης στους τουριστικούς προορισμούς είναι αυτές που θα καθοδηγήσουν τους επιστήμονες και όχι οι αριθμοί εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στη λήψη αποφάσεων για μέτρα ή όχι. Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της ειδικής υποεπιτροπής για τον τουρισμό, αναφέρει πως η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων είναι ένα πιθανό ενισχυτικό μέτρο όπου θεωρηθεί ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα lockdown σε ολόκληρα νησιά και ποιες περιπτώσεις κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, απαντά: "Η πιθανότητα απομόνωσης ολόκληρου νησιού είναι μέτρια, εκτιμάμε ότι τα μέτρα ελέγχου και ιχνηλάτησης θα είναι ικανά για να περιορίσουν τοπικές επιδημίες αν και εφόσον αυτές συμβούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν από καραντίνες τοπικού χαρακτήρα ή και με μέτρα μείωσης πυκνότητας ατόμων σε δημόσιους χώρους (π.χ. απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων)".
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το σημαντικό είναι η αποφυγή συγχρωτισμού προκειμένου να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική πορεία. Οι επιστήμονες πάντως θα αρχίσουν να ανησυχούν με την αύξηση, από 25 και πάνω, των κρουσμάτων στην κοινότητα που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης.
Σχετικά με το αν βρισκόμαστε στην αρχή ενός δεύτερου επιδημικού κύματος κορονοϊού, σημειώνει: "Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν έχουμε περάσει σε δεύτερο κύμα. Εχουμε τοπικές εξάρσεις, όπως αυτή που βλέπουμε στην Ξάνθη, οι οποίες περιορίζονται με ιχνηλατήσεις και τοπικά lockdown. Δεύτερο κύμα θα έχουμε όταν θα δούμε μεγάλη αύξηση «ορφανών» κρουσμάτων που δεν έχουν γεωγραφική κατανομή. Δηλαδή από 25 και πάνω «ορφανά». Πρέπει επίσης να δούμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων".