Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να αποκτήσει δεκάδες τουρκικά Bayraktar TB2

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αποκτήσει δεκάδες τουρκικής κατασκευής οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), ανέφερε ο Αζέρος υπουργό...

Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να αποκτήσει δεκάδες τουρκικά Bayraktar TB2

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αποκτήσει δεκάδες τουρκικής κατασκευής οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), ανέφερε ο Αζέρος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με τον ιστότοπο DefenseNews.

«Οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση [για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών] συνεχίζονται.




»Τώρα έχουμε αποτελέσματα», δήλωσε ο Ζακίρ Χασάνοφ σε δημοσιογράφους αυτήν την εβδομάδα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο για την αποδοχή οικονομικής βοήθειας από την Τουρκία για την αγορά οπλικών συστημάτων.

Ο Αζέρος υπουργός δεν διευκρίνισε ποια συστήματα drone προτίθεται να αγοράσει η κυβέρνησή του, αλλά τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για το Bayraktar TB2, ένα τακτικό UAV μεσαίου υψομέτρου.

Το drone αναπτύχθηκε από την «Kale-Baykar», μια κοινοπραξία της «Baykar Makina» και του «Kale Group».

Μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές αναγνώρισης και πληροφοριών.

Η «Baykar Makina» κυκλοφόρησε πρόσφατα μια ναυτική έκδοση του TB2.

Το 2017, η «Baykar Makina» πούλησε έξι TB2 στο Κατάρ.

Το 2019, η «Kale-Baykar» κέρδισε συμβόλαιο 69 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μιας ομάδας έξι συστημάτων TB2 στην Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε επίσης την πώληση πυρομαχικών για την ένοπλη έκδοση.

Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί επί του παρόντος 75 αεροσκάφη TB2, κυρίως στις επιχειρήσεις του ενάντια στους Κουρδούς αντάρτες στην Τουρκία και στα σύνορά του με το Ιράκ και τη Συρία.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να κερδίσει στρατιωτική υπεροχή απέναντι στη γειτονική Αρμενία, με την οποία βρίσκεται σε σύγκρουση χαμηλής έντασης από το 1988 σχετικά με τις συνοριακές διαφορές και τον έλεγχο της περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στην παρούσα φάση υφίσταται μια εύθραυστη εκεχειρία.