Τον τελευταίο χρόνο η Τουρκία έχει κάνει ενέργειες που κατά αυτήν πιστοποιούν την κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο καθηγ...
Τον τελευταίο χρόνο η Τουρκία έχει κάνει ενέργειες που κατά αυτήν πιστοποιούν την κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.
Πρόσθεσε δε ότι μέρος της συνεργασίας αυτής είναι το οικονομικό, το επενδυτικό, αλλά και το στρατιωτικό, καθώς η Τουρκία θέλει να έχει δική της βάση στη Λιβύη και να εμπλακεί στο ενεργειακό παιχνίδι.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θεωρεί ότι έχει βάλει τα χαρτιά της στο τραπέζι και ως ενισχυμένη διαπραγματευτικά καλεί την Ελλάδα σε διάλογο» σημειώνει ο διεθνολόγος υπογραμμίζοντας τους δύο κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα μας, ενώ τονίζει ότι βάση διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα δεν υπάρχει.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι κίνδυνοι έγκεινται στα εξής:
1) Η Τουρκία θέλει να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να κάνει διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και να πιεστούμε εμείς από τους εταίρους μας να μπούμε σε αυτή τη λογική. Ο διεθνής παράγοντας θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για την Ανατολική Μεσόγειο λόγω και των προσφύγων, αλλά και των και ενεργειακών αποθεμάτων.
2) Η Τουρκία θέλει να προλάβει και να προκαταλάβει τις εξελίξεις φοβούμενη ότι η Ελλάδα θα βρει κοινό παρονομαστή με την Αίγυπτο. Θέλει να διαπραγματευτούμε τώρα που το «τουρκολιβυκό» σύμφωνο θα είναι η βάση διαπραγμάτευσης. Αν για παράδειγμα σε έξι μήνες η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο, η Αθήνα θα έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική βάση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο Ερντογάν αισθάνεται ότι ο Τραμπ του προσφέρει κατανόηση και αντοχή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ενδέχεται ο Τραμπ να μην παραμείνει στον Λευκό Οίκο, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να προκαταλάβει και την επόμενη ηγεσία των ΗΠΑ.
«Για να καθίσει η Ελλάδα σε διάλογο, ας πει στην Τουρκία να αποσύρει κάθε απειλή κι εκβιασμό απέναντι μας, αλλά και το “τουρκολιβυκό” σύμφωνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος επιμένει να αναφέρεται σε «τουρκολιβυκό» σύμφωνο, ενώ τέτοιο σύμφωνο δεν υπάρχει, υπάρχει η άκυρη και έκνομη συμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ.