Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εννιά ισραηλινά οπλικά συστήματα με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον και απόδοση…

Με έκπληξη -τουλάχιστον αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα- πληροφορήθηκε το ελληνικό κοινό διάβαζε για εβδομάδες σ...



Με έκπληξη -τουλάχιστον αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα- πληροφορήθηκε το ελληνικό κοινό διάβαζε για εβδομάδες στα ΜΜΕ τα σενάρια για το νέο εθνικό τυφέκιο που θα αντικαταστήσει το G3A3/4 του Ελληνικού Στρατού για το νέο εθνικό όχημα που θα αντικαταστήσει τα τζιπ τύπου M240G/290 στο πλαίσιο των εορτασμών για την επερχόμενη επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υποψήφια για το νέο ελληνικό τυφέκιο είναι τα ισραηλινά Tavor-21 και Tavor X95 διαμετρήματος 5.56×45 χλστ, καθώς και το τυφέκιο Tavor 7 διαμετρήματος 7.62×51 της εταιρείας IWI τα οποία θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα και θα βαφτιστούν Εθνικό Τυφέκιο. Παράλληλα με το τυφέκιο δημοσιεύματα ανέφεραν την κατασκευή στην Ελλάδα του Εθνικού οχήματος 4×4, το οποίο επίσης θα βασίζεται σε ένα ισραηλινό όχημα.




Μάλιστα τα δυο αυτά βιομηχανικά προγράμματα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο για την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών ενισχύοντας έμπρακτα τις σχέσεις των δύο κρατών.

Κι ενώ κανείς δεν αμφιβάλει για την αναγκαιότητά της στενότερης συνεργασίας των δύο κρατών η επιλογή των δύο παραπάνω οπλικών συστημάτων ως το σημείο εκκίνησης της βιομηχανικής στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ κρίνεται μάλλον ατυχής.

Ως γνωστό η Ισραηλινή αμυντική βιομηχανία θεωρείται από τις πλέον εξελιγμένες και έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα αξιόλογα οπλικά συστήματα τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε πολεμικές επιχειρήσεις με επιτυχία. Μάλιστα κάποια από αυτά διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές ισχύος.

Επομένως εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να οικοδομήσεις την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών θα μπορούσε να εξετάσει την απόκτηση και εγχώρια κατασκευή άλλων πιο εξελιγμένων τεχνολογικά και με μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα συστημάτων αντί ενός τυφεκίου και ενός οχήματος 4×4 που ούτως ή άλλως μπορούν να αναπτυχθούν και να παραχθούν από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα οι ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες διαθέτουν τουλάχιστον εννέα οπλικά συστήματα με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις Αρχές Ασφαλείας της χώρας.

Αυτά είναι:

--Το σύστημα αναλώσιμων για πολεμικά πλοία DESEAVER Mk-4 της εταιρείας Elbit το οποίο εξοπλίζει το σύνολο των σκαφών του Ισραηλινού Ναυτικού και τα προστατεύει από πολλαπλές πυραυλικές απειλές χάρις στην μεγάλη αναχορηγία 72 ρουκέτες που διαθέτει ο κάθε εκτοξευτής

--Το σύστημα σκόπευσης ημέρας/νύκτας επί ατρακτιδίου Litening 5 για μαχητικά αεροσκάφη παλαιότερη έκδοση του οποίου χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια η Πολεμική Αεροπορία

--Τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών αποστολών Spike NLOS και Spike-ER II τα οποία θα μπορούσαν όσον και αν ακούγεται παράξενο να αλλάξουν τις ισορροπίες στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθότι πρόκειται για κατευθυνόμενα πυραυλικά συστήματα ικανοποιητικής εμβέλειας 25-30 χλμ και 10 χλμ.


Τα συστήματα αυτά μπορούν να πλήξουν στόχους στην ξηρά και στη θάλασσα παρέχοντας τη δυνατότητα στον Ελληνικό Στρατό να πλήξει τεθωρακισμένες μονάδες, στοιχεία πυροβολικού, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα, ταχύπλοα σκάφη περιπολικά σκάφη και πυραυλακάτους του αντιπάλου από απόσταση ασφαλείας με μεγάλη ακρίβεια και αναλογικά χαμηλό κόστος.




--Η κατευθυνόμενη ρουκέτα Guided Advanced Tactical Rocket (GATR) της Elbit Systems η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τα 28 επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+/DHA Apache και τα 36 ίσως και περισσότερα τελικά ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση της χρήσης των ακριβών πυραύλων AGM-114 Hellfire σε αποστολές που απαιτούν μεγάλη εμβέλεια και υψηλή φονικότατα του όπλου.

--Το αυτοκινούμενο ημιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα LORA (“Long Range Attack”) της εταιρείας ΙΑΙ οι δοκιμές του οποίου επί σκάφους πρόσφατα ολοκληρώθηκαν. Πρόκειται για ένα όπλο που ουσιαστικά μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στους αντίστοιχους τουρκικούς πυραύλους Yildirim I/II.

Ο ισραηλινός πύραυλος έχει μέγιστο βεληνεκές 400 χλμ (αν και στην Ελλάδα υποχρεωτικά λόγω διεθνών συνθηκών μπορεί να πουληθεί μια διαφορετική έκδοση με εμβέλεια 300 χλμ) υψηλή ακρίβεια CEP 10 μέτρα χάρις στην τερματική καθοδήγηση με σύστημα GPS και κάμερα TV η οποία αναγνωρίζει το στόχο με βάση τα στοιχεία που έχει στην βιβλιοθήκη του υπολογιστή του πυραύλου.

--Το σύστημα ενεργητικής προστασίας αρμάτων μάχης και ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ Trophy της εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems Ltd. Το σύστημα αυτό αποτελεί το επόμενο επίπεδο προστασίας των αρμάτων μάχης και των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ μετα την θωράκισή τους και θεωρείται πλέον ως ένα από τα βασικά υποσυστήματα ενός σύγχρονου άρματος μάχης καθώς και των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ.


--Ηλεκτρονικά συστήματα υποκλοπών επικοινωνιών ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών μεγάλης εμβέλειας για τις Αρχές Ασφαλείας της χώρας με αντικείμενο την αναβάθμιση του δικτύου παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του αντιπάλου στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη. Γενικά ο τομέας του Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW: Electronic Warfare) προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες και θα εξελισσόταν άμεσα σε αποφασιστικής σημασίας πολλαπλασιαστή ισχύος…

--Τέλος το σύστημα ραντάρ πολλαπλών αποστολών ELM-2084 MMR Multi Mission Radar το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τα προωθημένα ραντάρ του δικτύου Σταθμών Αναφοράς MPDR-90E τα οποία αγοράστηκαν πριν από 40 χρόνια και είναι ανεπτυγμένα στον Έβρο και σε 7 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει μεγάλη εμβέλεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αεράμυνα των νησιών καθώς και για τον εντοπισμών πυρών πυροβολικού παρακολουθώντας 1.100 και 200 ίχνη το λεπτό αντιστοίχως.

Πρόκειται για ένα πολλαπλασιαστή ισχύος που θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της άμυνας των νησιών τουλάχιστον στα πρώτα στάδια μιας επίθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τσεχία πρόσφατα αγόρασε 8 ELM-2084 MMR Multi Mission Radar, επιτυγχάνοντας μεταφορά τεχνολογίας από το Ισραήλ στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ