Τα συμπεράσματα μελέτης για το παρελθόν του φεγγαριού του Δία - Τι δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Την πιθανότητα η Ευρώπη του Δία να δια...
Τα συμπεράσματα μελέτης για το παρελθόν του φεγγαριού του Δία - Τι δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας
Την πιθανότητα η Ευρώπη του Δία να διαθέτει τις συνθήκες ανάπτυξης ζωής επισήμαναν επιστήμονες, χαρακτηρίζοντας τον υπόγειο ωκεανό του μεγάλου δορυφόρου ως «δυνητικά κατοικήσιμο».
Σύμφωνα με τις επιστημονικές παρατηρήσεις, η τεράστια αυτή έκταση νερού, ενδεχομένως να ήταν ικανή να αναπτύξει και να υποστηρίξει την ανάπτυξη μικροβίων κατά το παρελθόν, ίσως και την περίοδο που διανύουμε τώρα.
«Πιστεύουμε ότι ο ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να ήταν κατοικήσιμος νωρίς όταν σχηματίστηκε, επειδή τα μοντέλα μας δείχνουν ότι η σύνθεση του ωκεανού μπορεί να ήταν μόνο ελαφρώς όξινη, περιέχοντας διοξείδιο του άνθρακα και μερικά θειικά άλατα», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας και επικεφαλής της μελέτης Mohit Melwani Daswani του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA.
«Η διαθεσιμότητα υγρού νερού είναι το πρώτο βήμα προς την κατοικησιμότητα. Επιπλέον, η ανταλλαγή χημικών μεταξύ του ωκεανού και του βραχώδους εσωτερικού μπορεί να ήταν σημαντική στο παρελθόν, οπότε η πιθανή ζωή μπορεί να ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει χημική ενέργεια για να επιβιώσει», πρόσθεσε.
Ο Daswani είπε ότι τα μικρόβια μοιάζουν με ορισμένα βακτήρια της Γης που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα για ενέργεια και θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει χρησιμοποιώντας συστατικά διαθέσιμα στον πρώιμο ωκεανό της Ευρώπης.
Η Ευρώπη είναι ελαφρώς μικρότερη από το φεγγάρι της Γης. Ο ωκεανός της Ευρώπης, με πιθανό βάθος 65 έως 160 χλμ., μπορεί να περιέχει διπλάσιο νερό από τους ωκεανούς της Γης!
Η μελέτη αξιολόγησε εάν η Ευρώπη ήταν προηγουμένως κατοικήσιμη και δεν εξέτασε τη σημερινή της κατοικησιμότητα, μια ερώτηση που διερευνούν οι ερευνητές, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις διαστημικές αποστολές και τις παρατηρήσεις από τηλεσκόπια.